ОЧЕКУЈЕ НАС СПЕКТАКЛ НА НЕБУ-МЕТЕОРСКА КИША

У ноћи између 12. и 13. августа имаћемо прилике да уживамо у метеорској киши, мада би комплетан ужитак могао да „поквари“ пун Месец, па ће метеорска киша бити теже видљива. Ипак, немојте прескочити да и овог августа замислите жељу.

Персеиди су, заправо, остаци комете 109 P/ Swift-Tuttle која је откривена далеке 1862. године. Наша планета на свом путу око Сунца сваке године пролази кроз ове остатке.

Метеорска киша једна је од најпопуларнијих астрономских појава. Мали камен из свемира под одређеним углом урања у Земљину атмосферу у којој се дезинтегрише уз огромно ослобађање енергије коју ми на Земљи видимо као светлосну појаву. Популарност одређене периодичне кише метеора зависи од броја метеора које можемо видети током максимума.

Захваљујући чињеници да се Персеиди појављују лети, па их је најлакше и видети, спадају у најпопларније, иако нису једини.

Ове године, ипак, пун Месец ће на небу засијати 15. августа, а недељу дана пре тога постаје све сјајнији и доминантнији. У ноћи врхунца Персеида, он ће бити осветљен 92 одсто, што ће учинити све, осим највећих звезда, тешко уочљивим, пише „Бизнис инсајдер“.

Метеорска киша, иначе, траје од 24. јула и очекује се да ће се у ноћи врхунца на небу видети 60 метеора у једном сату.

У ноћи између 12. и 13. августа, после поноћи, потражите их на североисточном делу неба, мада се могу појавити било где.

Можда их неће бити 60 у „јату“, али ако их бдуе и 20 довољно је да се замисли жеља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ocekuje-nas-spektakl-na-nebu-meteorska-kisa/