ОД 1. ЈУЛА ПРИМЕНА МЕРА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЂАЊА

Од 1. јула почеће примена мера за подстицај рађаnjа, те ће тако родитеljи за треће дете добијати месечно 12.000 динара наредних десет година, а за четврто 18.000 динара, изјавила је данас министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ðукић Дејановић.

Она је појаснила да се приводе крају законске измене које регулишу питаnjе финсираnjа, а то је Закон о финансијској подршци породици и Закон из сфере биомедицински потпомогнуте оплодње.

„То су мере које директно ублажавају економску меру подизаnjа деце и то трећег и четвртог детета. Ако мајка у блиском периоду роди треће и четврто дете она ће имати 30.000 динара да би стандард живота трећег и четвртог детета био као и деце која су раније рођена“, појаснила је Ðукић Дејановић након расписиованај конкурса за доделу средстава општинама за подстицај рађања.

Једна од подстицајних мера која ће почети да се примеnjује јесте и то да жене које су родиле дете у поступку вантелесне оплодnjе имају право на још три покушаја о трошку државе за рађање другог детета.

Право на добијање средстава имају родитеljи који су добили треће или четврто дете од почетка године.

Расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава

Кабинет министарке задужене за демографију и популациону политику расписао је данас јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике у овој години.

За ту намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, неопходно је да општине за пројекат обезбеде 20 одсто средстава, док ће преосталих 80 одсто бити финансирано средствима за мере популационе политике.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ðукић Дејановић појаснила је да право учешћа имају све општине појединачно, или више њих удружених из истог региона и да је једини услов локалним самоуправама да у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење популационе политике.

„Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља, борбу против неплодности и популациону едукацију“, појаснила је Ðукић Дејановић.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-jula-primena-mera-za-podsticaj-radjanja/