ОД 1 ЈУЛА СЕ ЗАТВАРА ГЛАВНА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У БЕОГРАДУ

После 134 године Главна железничка станица у Београду биће затворена. 

Према најави „Железница Србије“, од 1. јула – шест месеци пре него што је пројектом предвиђено – биће потпуно обустављен саобраћај на овој станици и на прузи Београд Главна станица – Панчевачки мост.

„Србија воз“ и „Инфраструктура железница Србије“ увешће нову организацију путничког железничког саобраћаја. Према новој организацији железничког саобраћаја, полазна и долазна станица међународних возова на релацији Београд – Бар, биће од данас станица Топчидер.

Полазак дневног воза за Бар је у 9,21 сат, а вечерњег у 21,21 сат.

Међународни воз на релацији Суботица-Бар-Суботица, који креће од 19. јуна, саобраћа из железничке станице Суботица у 16,45 сати преко станице „Београд Центар“ у Прокопу и обратно.

Осим возова између Србије и Црне Горе, од 1. јула сви међународни возови саобраћаће до железничке станице „Београд Центар“ у Прокопу, која ће бити и полазна станица ових возова у супротном смеру.

Реч је о два воза из Будимпеште, као и по једном возу из Беча, Љубљане, Цириха, Солуна и Софије до Београда и из главног града Србије за Мађарску, Аустрију, Словенију, Швајцарску, Грчку и Бугарску.

За возове у унутрашњем путничком железничком саобраћају, који су до сада ишли преко Главне железничке станице Београд, од 1. јула полазна и долазна станица биће „Београд Центар“ у Прокопу.

Главна железничка станица у Београду изграђена је 1884. године, када и прва железничка пруга у Србији, од Београда до Ниша. Први воз са ове станице кренуо је ка Земуну уз дворске почасти, 20. августа (1. септембра) 1884. године у 15 сати, а први путници били су краљ Милан, краљица Наталија и престолонаследник Александар Обреновић, на путу ка Бечу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-jula-se-zatvara-glavna-zeleznicka-stanica-u-beogradu/