ОД 1. ЈУЛА ЗА ПРВУ БЕБУ 100.000 ДИНАРА

Родитељи свих прворођених беба које су на свет дошле од 1. јануара ове године и оних које ће се родити до 1. јула примаће родитељски додатак од 39.000 динара, односно износ који прописује важећи закон о финансијској подршци породици са децом. Иако су се новопечени родитељи понадали да ће због могућности да се за ову државну помоћ пријаве годину дана од рођења наследника, те каснијим подношењем папира добити и више новца, 100.000 динара, то ипак није могуће.

 Како кажу у Министарству за рад, захтев за остваривање права на родитељски додатак по садашњим прописима подноси се најкасније до навршених шест месеци детета, а висина се утврђује у односу на дан рођења.

За друго и треће дете родитељски додатак остаје исти.

Нови прописи доносе и промене око остваривања права на породиљски додатак, које су до сада имале само жене запослене на уговору о раду, а новим одредбама ће оно бити проширено и на припаднице лепшег пола које самостално обављају неку делатност, као и оне ангажоване уз уговор о делу или уговор о привремено -повременим пословима. Основица за исплату тог додатка зависиће од уплаћених доприноса на основу неке врсте прихода које су имале у последњих 18 месеци.

Право на родитељски додатак не може да буде остварено ако мајка или чланови заједничког домаћинства плаћају порез на имовину на пореску основицу већу од 30 милиона динара, ако родитељи у моменту подношења захтева живе у иностранству, као и мајка страни држављанин која је исто или слично право остварила у земљи чији је држављанин.

Једна од новина је и паушал, у износу од 5.000 динара, за свако рођено дете, за набавку беби-опреме, уведен уместо раније мере повраћаја ПДВ на беби-опрему. Нова решења требало би да смање могућност злоупотреба, до којих је долазило.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-jula-za-prvu-bebu-100-000-dinara/