ОД 1. ОКТОБРА СВИ ПРОСТОРНИ ПОДАЦИ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ГЕОСРБИЈА

Републички геодетски завод завршио је израду новог националног георпортала Геосрбија, који ће сутра почети са пробним радом на www.geosrbija.rs.

– Реч је о новој платформи која обједињује све просторне податке на државном нивоу, што је од великог значаја за државне органе, привреду и грађане – каже шеф Одсека за успостављање и развој Националне инфаструктуре геопросторних података у РГЗ Дарко Вучетић.

На Геосрбија се могу наћи сви просторни подаци РГЗ-а, Републичког завода за статистику, Хидрометеоролошког завода, подаци о земљишту, објектима, адресама, заштићеним подручјима, националним парковима, надморским висинама и слично.

– Све што можете да замислите, а има просторну компоненту, биће на Геопорталу – нагласио је Вучетић.

Он је објаснио да грађани, на пример, на порталу могу да нађу и погледају своје парцеле и виде какво је тренутно стање на њиховим непокретностима, користећи сателитске и ортофото снимке.

Вучетић додаје да може, на пример, да се види да ли је на неком земљишту посечена шума, какав је статус неког објекта у катастру и још много тога. “Портал омогућава и већу транспарентност рада државних органа”, рекао је он.

Од 1. октобра почиње тестирање свих могућности портала Геосрбија, који ће званично почети да ради за неколико недеља.

РГЗ је развио нови портал у сарадњи са норвешким партнером – Статенс Картверк (норвешки РГЗ), у оквиру Националне инфраструктуре геопросторних података.

– На једном месту имаћете све званичне податке државних органа, на основу којих они могу да доносе одлуке, унапређују пословне процесе и прикупљају нове податке, а грађани ће моћи да приступе тим подацима на једноставан начин – навео је стручњак РГЗ-а.

“Ова платформа може да унапреди процесе рада других државних институција и да им помогне да прикупе нове или ажурирају већ постојеће податке, који су важни за државу и наше грађане”, навео је Вучетић.

– Такође, грађани могу преко мобилних телефона или таблета да пријаве неку појаву у природи, на пример дивљу депонију, поплаву и слично, која је од интереса за грађане – истиче он.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-oktobra-svi-prostorni-podaci-na-novom-portalu-geosrbija/