ОД 1. СЕПТЕМБРА ЂАКЕ ЋЕ ПОДУЧАВАТИ И 1300 ПОЛИЦАЈАЦА

Почетком школске године 1.300 активних и пензионисаних припадника МУП-а почеће једном месечно да држе часове четвртацима и шестацима о превенцији насиља, наркоманији и алкохолизму, безбедности на интернету и заштити од пожара.

Предавања ће се спроводити у оквиру програма „Основи безбедности деце“, одржаваће се једном месечно, а присуство ђака ће бити обавезно, али неће бити оцењивања.

– Основа програма је примарна превенција, односно информисање деце о свим околностима које вребају у свету око њих, како да их препознају и како да се заштите. Поред тога, циљ је и усвајање конкретних вештина како да поступају у одређеним ситуацијама које ће им бити предочене – кажу у МУП-у.

„Политика“ преноси да у полицији кажу да желе да се деца заинтересују за проблематику безбедности.

Предавања ће држати 1.300 полицијских службеника из свих сектора полиције, као и пензионисани припадници МУП-а који су прошли обуку за рад са децом. Како су објаснили у МУП-у, у школама у којима ће предавати пензионери, они ће бити само подршка полицијском службенику који је у радном односу.

– На основном нивоу, у 4 разреду, деца ће усвајати основна знања о свакој од тема и како да препознају знаке негативних друштвених појава које их могу угрозити. Важно је да разумеју да је то нешто лоше, неприхватљиво, да није дозвољено вршњачко насиље, конзумирање дроге или алкохола. У шестом разреду истих осам тема обрађује се на вишем, напредном нивоу. Тада ће деци на практичним примерима бити објашњено како се треба понашати у којој ситуацији и зашто – кажу у МУП-у.

Помоћу ђацима пријемчивих презентација, укључујући видео снимке и кратке радионице, деца ће на конкретним примерима стећи потребна знања.

– На пример, на тему безбедног коришћења интернета, добиће конкретне препоруке како да се заштите, да не прихватају захтеве за пријатељство од особа које не познају, да не пристају на састанке с особама које не знају, не остављају личне податке, не одговарају на злонамерне и непристојне понуде. Такође, на тему насиља, биће им објашњено које све врсте насиља постоје и како избећи сваку од њих, коме могу да испричају проблеме, да на насиље не одговарају насиљем, како да избегну свађу – наводе у полицији.

Предавања ће се одржавати на часу разредне наставе, а план МУП-а и Министарства просвете јесте да пројекат заживи и прерасте у предмет, а у плану је и израда приручника који ће добити сваки ученик.

Извор Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-septembra-djake-ce-poducavati-i-1300-policajaca/

1 comment

    • Goran on 28/08/2017 at 15:10

    A ko ce njih da poduci?

Komentari su onemogućeni.