ОД 1. СЕПТЕМБРА Е-ДНЕВНИК У 200 ШКОЛА

Школе у Србији од 1. септембра уводе електронске дневнике кроз које ће се водити евиденција о ђацима. Када овај засад пилот-програм заживи, папирни дневници отићи ће у историју.

 

Председница Владе Aна Брнабић присуствоваће данас, са министром просвете, науке и технолошког развоjа Mладеном Шарчевићем, презентациjи пилот проjекта еПросвета и есДневник, коjи уводе дигитализациjу у образовање.
Пилот проjекат еПросвета и сервис есДневник, стратешки jе проjекат Mинистарства просвете, науке и технолошког развоjа и Владе Србиjе, коjи има за циљ подизање нивоа дигиталне зрелости школа и успешну дигиталну трансформациjу образовања коjа ће ученицима, наставницима и родитељима омогућити брже долажење до информациjа и замену досадашњег папирног облика вођења евиденциjе, саопштила jе владина Kанцелариjа за сарадњу са медиjима.

У 200 од 1.800 школа у Србији од јесени ће бити уведен пројекат еПросвета, чији циљ је пружање националних образовних електронских сервиса који подижу и унапређују дигиталну зрелост школа, што је предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21. век.

Помоћу електронских сервиса, наставницима би требало да буде лакше у вођењу и организацији часова јер ће много више времена моћи да посвете ученицима.

„еПросвета”, осим електронских дневника, подразумева још четири сервиса – „еЛектиру”, виртуелни музеј, информациони систем за аналитику учења и националну платформу за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја.

– Електронски дневник омогућиће наставницима, разредним старешинама и директорима да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Он у потпуности замењује досадашњи папирни дневник и пружа могућност увида у информације у тренутку њиховог настанка. Такође, смањује могућност грешке и субјективности у оцењивању и пружа комплетан увид у напредак ученика, у рад професора и школа. Да би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде само оцене из свог предмета. При свему томе електронски дневник штеди време потребно за евиденцију чак на једну четвртину у односу на време потребно за евиденцију у папирном дневнику – објашњавају у Влади.

 

Родитељи ће моћи у сваком тренутку да приступе подацима из дневника само за своје дете, наравно. еДневник једном дневно прави и извештаје о сваком детету и тим извештајима могу приступити само њихови родитељи уз одговарајућу лозинку.

Сервис има и систем обавештавања о оценама и изостанцима које ће се једном дневно родитељима слати на мејл, а када систем буде у потпуности оперативан, једном дневно ће слати СМС родитељима у којем ће бити информације о оценама, изостанцима, похвалама и напоменама. Постоји и апликација која ученицима омогућава преглед оцена, белешки, изостанака, лектире и распоред писмених задатака које су уписали наставници.

– еДневник има највиши ниво заштите података који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су и 24-часовни физички надзор система, корисничка подршка и систем обука и помоћи корисницима. Аутентификација запослених у школама је двостепена, што значи да поред имена и лозинке, постоји још један ниво заштите приступа систему – истичу наши саговорници.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-1-septembra-e-dnevnik-u-200-skola/