ОД 17. СЕПТЕМБРА РЕКЛАМНИ МЕЈЛОВИ САМО УЗ ДОЗВОЛУ КОРИСНИКА

Од 17. септембра, када ступа на снагу Закон о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину, грађани би требало да буду потпуно заштићени од пружања и наплаћивања услуга које нису затражили, попут одређене врсте осигурања и примања рекламних мејлова.

Овим законом прописано је да су грађани ослобођени од било какве обавезе у случају услуга које нису наручене као што је, на пример, случај са одређеним врстама осигурања код којих корисник уопште и није свестан да има било какве обавезе, нити је те услуге тражио.

Такође, објашњавају за Танјуг у НБС, да би се спречило агресивно рекламирање аутоматским слањем електронске поште или на други сличан нацин, предвиђено је да је тај вид комуникације могућ само ако је корисник на њега претходно изричито пристао.

Иако су и до сада права корисника била заштицена посебним законима, пре свега Законом о заштити корисника финансијских услуга, и то нарочито у вези с достављањем информација у предуговорној фази и елементима које уговор о финансијској услузи треба да садржи, основна новина коју доноси овај закон огледа се у томе што се заштита сада прилагођава коришћењу финансијских услуга путем интернета и мобилних телефона.

Нека од најважнијих решења која доноси овај закона односе се на достављање јасних и релевантних информација у предуговорној фази и при оглашавању, при чему је терет доказивања да су достављене информације – на финансијској институцији.

Један од нових детаља у овом закону је и да ће корисник моћи да одустане од уговора у року од 14 дана, осим ако се не ради о специфичним уговорима као што су девизно-валутни послови или куповина финансијских инструмената чија се цена стално мења и зависи од услова на берзама.

Код појединих уговора рок за одустанак је дужи и износи 30 дана, као што је то случај са уговорима о животном осигурању.

„Ови институти нису били потпуно непознати ни раније у нашем правном систему, али се овим законом знатно детаљније уређују, чиме им се даје додатни квалитет и већа сигурност за кориснике“, кажу у НБС.

Обзиром да у Србији још увек није довољно заживела употреба квалификованог електронског потписа код физичких лица, омогућено је да код уговора на даљину, вредности до 600.000 динара, корисник даје сагласност за закључење уговора коришћењем постојецих метода двофакторске аутентификације или шема електронске идентификације.

Закон о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину ступио је на снагу 16. јуна 2018. године, а почеће да се примењује од 17. септембра ове године.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-17-septembra-reklamni-mejlovi-samo-uz-dozvolu-korisnika/