ОД ЧЕТВРТКА ПАЛИ СЕ ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ

Метеоролози и сви медији већ данима упозоравају на врели талас који је захватио Србију, као и цео регион. Данас ће температура бити 37 степени, а сваким даном, до 10. августа рашће још више. Ни јутра нас не могу освежити јер се будимо на 23 степена.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода стоји упозорење на врео топлотни талас који важи до 10. августа. У четвртак ће се прогласити највиши – црвени метеоаларм.

Тренутно је на снази наранџасти, који значи да је време опасно, односно да су прогнозиране опасне временске појаве које могу изазвати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Када се упали црвени метеоаларм то значи да је време врло опасно јер су прогнозиране веома опасне временске прилике које изазивају велику материјалну штету и опасне су за безбедност људи и животиња. Тада се становништву препоручује да се редовно обавештава о прогнозама и упутствима стручњака.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ је објаснио да сама чињеница да ће на територији Србије или на делу територије бити 40 степени није довољан услов да би се прогласила ванредна ситуација и додао да проглашавање ванредне ситуације није у надлежности РХМЗ-а, већ Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Када мере које се свакодневно спроводе нису довољне за нормално функционисање у држави, тада Сектор за ванредне ситуације може да донесе посебне мере и у том случају једино може да се прогласи ванредна ситуација. РХМЗ проглашава највиши степен упозорења, а онда Сектор даље процењује ситуацију и у зависности од стања на терену, температуре и дужине трајања топлотног таласа, може да донесе одлуку о проглашењу ванредне ситуације, рекао је Совиљ.

Освежење, али не веће, могло би да стигне у понедељак.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-cetvrtka-pali-se-crveni-meteo-alarm/

2 comments

    • mika on 03/08/2017 at 00:32

    Čini mi se da je taj alarm kod nas u Smed.Palanci ofdavno upaljen.

    • Марко Марковић on 02/08/2017 at 14:24

    Ш’а је мишеви, ‘оћете воду, а!!!

Komentari su onemogućeni.