ОД ДАНАС ВЕЋЕ АКЦИЗЕ НА ЦИГАРЕТЕ, ПРОИЗВОЂАЧИ НЕ НАЈАВЉУЈУ ПОСКУПЉЕЊЕ

Акцизе на дуван од 1. јула порашће за још 1,5 динар по пакли, што је друго повећање у овој години према акцизном календару Министарства финансија. Иако су након раста акциза у јануару месец дана касније поједине цигарете поскупеле и за 10 динара по паклици, дуванџије сада не очекују веће цене.

Иначе, према утврђеном акцизном календару, специфична акциза се повећава за 1,5 динара два пута годишње, у јануару и у јулу. Са новим растом од 1. јула ове године, део који држава узима произвођачима по паклици цигарета износиће 68,5 динара, уместо досадашњих 67 динара. Овај акцизни календар важи до краја 2020. године.

Дуванџије објашњавају да се износ пропорционалне акцизе од 33 одсто не мења, али да се тај износ обрачунава на нову цену паклице, на коју се додаје и ПДВ. То значи да са порастом специфичне акцизе за 1,5 динар неминовно расту и други намети које произвођачи морају да издвоје за државу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-danas-vece-akcize-na-cigarete-proizvodjaci-ne-najavljuju-poskupljenje/