ОД НОВЕ ГОДИНЕ СКУПЉА И ТАКСА ЗА РТС

Такса за јавне медијске сервисе РТС и РТВ од 1. јануара 2020. године поскупеће са 220 на 255 динара, предвиђено је у Владином закону о измени закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је данас ушао у скупштинску процедуре, пише Нова економија.
Kако се наводи у предлогу, такса ће се и даље наплаћивати преко рачуна за електручну енергију јер се тиме обезбеђује високи степен наплате.

Наводи се да је најцелисходније решење за финансирање јавних сервиса у 2020. години делимично финансирање из буџета Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе.
Предлагач је у виду имао просечне зараде и пензије, високе иницијалне трошкове штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високе трошкове код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања са једне стране, и са друге стране потребу обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервис.
Да подсетимо, такса је претходни пут повећана почетком ове године, са 150 на 220 динара.
Такође, од 1. јануара 2020. године најављено је и поскупљење струје, тако да ће рачуни од нове године бити знатно већи. Плаћање претплате преко рачуна за струју уведено је 2016.године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-nove-godine-skuplja-i-taksa-za-rts/