ОД СЕПТЕМБРА НА ЧАСОВИМА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ ПРЕДАВАЊА О БЕЗБЕДНОСТИ

Ученици четвртог и шестог разреда основне школе од наредне школске године имаће једном месечно факултативни час о безбедности, а предавачи ће им бити полицајци. 

Протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“ потписали су данас министар просвете Младен Шарчевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у основној школи Вук Караџић.

Реч је о факултативном часу из безбедности, али то никако не значи ново оптерећење за ученике, већ ће предавања једном месечно бити организована на часовима разредне наставе.

Министар полиције Небојша Стефановић, обраћајући се окупљеној деци, рекао је да је посао полиције да их заштити од сваког зла.

„Полиција је ту ради ваше заштите. Када имате проблем треба да се обратите полицајцу да вам помогне“, рекао је Стефановић.

На часовима „Основи безбедности деце“ ђаци ће учити о безбедности у саобраћају, о злоупотреби дроге и алкохола, безбедности на интернету, о вршњачком насиљу, како се понашати у ванредним ситуацијама – поплава, пожар, земљотрес.

„То није важно само за децу већ и за родитеље“, рекао је Стефановић и и додао да ће од септембра бити ангажован велики број предавача из МУП-а, а да ће у програм бити укључени и пензионисани полицајци.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да су два министарства добро сарађивала по питању безбедности деце, да су током протекле школске године доста радили на опремању школа камерама, те да је ова акција само корак више у том правцу.

„Пуно има изазова на путу од куће до школе“, каже Шарчевић и додаје да ће убудуће посебан акценат бити на спречавању вршњачког насиља, да ће се ојачавати тимови у школама који ће се бавити том проблематиком.

Деци је након потписивања протокола демонстрирано како безбедно да се понашају у саобраћају као пешачи, бициклисти и путници, али највеће интересовање било је за ватрогасно-спасилачку екипу.

И деца су могла да се опробају са ватрогасним цревом, али је право одушевљење настало када су ватрогасци на полигону направили пену, којом се иначе гаси пожар.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-septembra-na-casovima-razredne-nastave-predavanja-o-bezbednosti/