ОД СЕПТЕМБРА ПЕНЗИЈЕ САМО УЗ НОВУ ЛИЧНУ КАРТУ?

Надлежни у Поштанској штедионици још нису донели одлуку на који начин ће још неколико десетина хиљада пензионера подизати своје пензије од 1. септембра уколико нису узели нове биометријске личне карте. Још двадесетак дана остало је до истека рока, који је Штедионица већ неколико пута продужавала и позивала најстарије суграђане да промене документа како закон налаже. 

Како „Новости“ незванично сазнају, новог продужења рока ипак неће бити и после 31. августа ће ако подижу новац на шалтеру морати да имају нову личну карту, а без ње ће имати могућност да до свог новца дођу на банкомату.

Првобитна препорука Народне банке Србије донета крајем прошле године упућена је свим банкама да до краја марта ове године омогуће клијентима који поседују трајни лични документ њихово коришћење ради редовне исплате пензија. Тај рок је касније померен до 31. августа, пошто је без нових докумената и даље било око 80.000 пензионера који чекове примају преко Поштанске штедионице.

У МУП-у тврде да је највећи број грађана заменио личне карте, као и да, иако је истекао званични рок, и даље могу да се подносе захтеви за издавање биометријске личне карте у полицијским управама и станицама. 

Закон о личној карти прописује новчану казну до 50.000 динара или казну затвора до 30 дана за прекршај за „лице које нема личну карту или које у одређеном року не поднесе захтев за издавање личне карте, а са 5.000 динара за „лице које не носи личну карту, а дужан је да је има“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-septembra-penzije-samo-uz-novu-licnu-kartu/