ОД СЕПТЕМБРА ТРИ ПРЕДМЕТА 5. РАЗРЕДА ПО НОВОМ ПРОГРАМУ

Настава из три предмета – информатике и рачунарства, технике и технологије, физичког и здравственог васпитања, од наредне школске године одвијаће се по новим програмима, док ће се остали предмети по новим програмима изучавати од школске 2018/2019. године.

Национални просветни савет усвојио је програме за математику, српски језик, геогфафију, историју, ликовно, грађанско васпитање, два страна језика, али ће ти програми почети да се примењују у школама, у школској 2018/19 години.

НПС није усвојио програм за 5. разред из биологије, али га није ни одбио, већ се о њему нису изјашњавали, због појединих замерки које су имали чланови тог савета.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић појаснила је да ће уџбеници за те предмете, по новом програму, бити штампани за школску 2019/20 годину.

„Сачекаћемо да се заврши циклус. Школе су бирале уџбенике прошле године, а то значи да се циклус од три године завршава школске 2018/19 године“, појаснила је Недељковић.

Она је додала да ће у међувремену да се ради обука наставника, те ће обука наставника из информатике, физичког и технике и технологије, почети да се ради већ током лета.

Како је објаснила, да би се радила обука наставника, неопходно је да постоје усвојени програми за предмете, те је због тога било важно да их Национални просветни савет усвоји на данашњој седници.

За 23 члана НПС, који броји укупно 43 члана, 25. маја истиче мандат, што значи да тај савет, у наредном периоду неће имати кворум, те неће моћи ни да заседа, нити да доноси одлуке.

Иначе, чланове НПС бира Народна скупштина.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-septembra-tri-predmeta-5-razreda-po-novom-programu/