ОД СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ УПИС ПРВАКА

Упис првака у школу почиње 2. априла и трајаће до краја маја, а наредне школске године у Србији у први разред требало би да буде уписано 65.510 малишана.

У Министарству просвете кажу да упис деце у први разред није утврђен прописима, али да је период од почетка априла до краја маја сваке године у школској пракси намењен упису деце, те да ученици могу бити уписани у први разред до почетка школске године.

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година, што значи да се за школску 2018/2019. годину уписују малишани рођени од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године.
Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС) 65.510 дечака и девојчица стасало је за упис у први разред, док је прошле године тај број био 68.068  малишана.

Што се паланачких осмолетки тиче све су спремне за пријем првака а промоција школа и позив на пријављевање првака је почео још 1. фебруара. Остварена је и сарадња са ПУ „Чика Јова Змај“ па су предшколци који похађају обавезни припремни школски програм имали прилику и да посете неке школе и осете ђачку атмосферу.

Када је реч о уџбеницима, ученици другог, трећег, четвртог, шестог, седмог и осмог разреда користиће уџбенике за које су се већ школе определиле да ће користити, почев од школске 2016/2017. године, а закљуцно са 2018/2019. годином.
За ученике првог и петог разреда неопходно је прво да уџбеници буду одобрени на основу новог плана и програма наставе, а тек онда школе ће се определити уџбенике којих издавача ће користити.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-sledece-nedelje-upis-prvaka/