ОД ВИРУСА ЗАПАДНОГ НИЛА ДО САДА УМРЛО ДЕВЕТ ОСОБА

Према подацима Института Батут у Подунавском округу потврђена су два случаја грознице Западног Нила. Према подацима које је портал Подунавље инфо добио у Заводу за јавно здравље Пожаревац, таквих случајева је три, два у Смедереву и један у Паланци, овај последњи је завршен са смртним исходом, у питању је мушкарац стар 58 година из околине Смедеревске Паланке.

Иначе,  У Србији је до сада од вируса Западног Нила умрло девет особа, а регистрована су 102 случаја оболевања, саопштио је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Како се наводи, преминули од вируса Западног Нила су са Јужнобачког подручја (три), из Београда (пет) и један из Јужнобанатског округа.
Случајеви обољевања од тог вируса су забележени у Београду (44), Јужнобачком округу (22), Јужнобанатском (18), Западнобачком (6), Средњебанатском (4) и по два у Сремском, Подунавском, Севернобанатском и Браничевском округу.

Подсећа се да је инфекција вирусом Западног званично први пут регистрована у Србији крајем јула 2012. године и наводи да је од тада до 2017. пријављено 574 случаја, а умрла 61 особа.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни преносилац је Culex pipiens, врста комарца која је одомаћена и код нас.

Главни “резервоар” заразе су различите врсте птица у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин, јер се инфекција вирусом Западног Нила са њега даље не преноси.

Случај у Паланци очигледно није евидентиран, или не спада у неку од категорија које су праћене.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/od-virusa-zapadnog-nila-do-sada-umrlo-devet-osoba/