OДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ ВРЕМЕНА БЕРБЕ JAБУКЕ

Важно је да се одреди оптималан рок бербе да то не буде ни прерано ни прекасно. Превремена берба је штетна јер плодови не постижу сортну величину, карактеристичну боју, ни оптималан квалитет. Закаснела берба доводи до убрзаног сазревања, ниво етилена је веома висок, плодови
омекшавају, имају низак садржај киселина, долази до јачег отпадања плодова, механичких оштећења, слабије складиштене способности и појављивања физиолошких болести.

Правилно одређивање момента бербе је од великог утицаја на дужину успешног чувања. Дозрелост плодова за брање може се оценити на различите начине и у ту сврху примењује се читав низ субјективних и објективних метода. Субјективне методе су методе на основу којих се утврђују нека органолептичка својства плода као што су: боја плода, лакоћа одвајања петељке, боја семенки, број дана од цветања до бербе, број дана од Т- фазе до бербе.

Објективне методе подразумевају: јодно-скробни тест, одређивање чврстине мезокарпа плода, промена основне боје покожице плода, количина растворљиве суве материје плода, количина укупних киселина плода. Јодно-скробни тест – Овом методом врши се праћење процеса разградње скроба у плодовима током њиховог сазревања, при чему се скроб разграђује на просте шећере. Обзиром на чињеницу, да се скроб у 0,5 % воденом раствору јода у калијуму- јодиду боји плаво, то омогућава квалитативно праћење његовог разлагања и прецизно одређивање најпогоднијег момента бербе. За спровођење теста узима се узорак од најмање 20 плодова из сваког засада, са разних стабала и из различитих делова круне.

Попречно пресечени плодови преко средине потапају се у припремљен раствор и након неколико минута месо плода ће почети да мења боју у плаво и тада треба приступити визуелним оцењивањем плодова јабуке. На местима где је у плоду дошло до разградње скроба неће се задржати боја , а на местима где има скроба пресек ће бити обојен у тамно плаву боју. Уколико су плодови мањег степена зрелости површина пресека биће обојенија, а уколико је пресек плода мањег интензитета обојености оцена је већа а сам тим и плод зрелији.

Чврстина мезокарпа плода – За мерење чврстине мезокарпа плода у фази зрелости, користе се ручни или стони пенетрометар. Пенетрометри раде на принципу мерења силе отпора изражене у (N/cm2), коју пружа мезокарп плода приликом утискивања убодне игле у плод (за јабуку она је пречника 11 мм). Мерење се започиње 10-15 дана пре очекиваног времена бербе. Сазревањем плода чврстина мезокарпа опада па се праћењем ове промене и упоређивањем са препорученим вредностима за сваку сорту, може одредити моменат бербе.

Промена основне боје покожице плода – Током сазревања услед разградње хлорофила плодови постепено губе зелену боју а све више долази до изражаја допунска боја (у већини случајева жута или црвена). За одређивање степена обојености покожице користе се карте тј. Кодови боја, а у последње време у употреби су и апарати колориметри.

Количина растворљиве суве материје плода одређује се ручним рефрактометром или стоним Абеовим. Узима се исцеђени профилтрирани или центрифугирани сок из једног или више плодова, и у виду капи наноси на рефрактометар а затим се врши очитавање вредности изражене у процентима. Прилагођавање условима тржишта које захтева пласман високо квалитетних плодова током целе године, неопходно је производњу јабуке усмерити на примену најсавременијих мера неге, бербе и складиштења плодова. Да би се то постигло, бербу плодова трмба урадити правовремено а манипулацију и складиштење са што мање оштећења. Утврђивање оптималног рока почетка бербе од изузетне је важности због чињенице што се једино плодови који су убрани у оптималној фази зрења могу чувати дуго и задржати свој квалитет и после искладиштења.

ПССС Смедерево
Саветодавац Биљана Николић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/odredjivanje-optimalnog-vremena-berbe-jabuke/