ОПАСНОСТ ОД ОЛУЈА У СРБИЈИ ЈОШ ДАНАС И СУТРА

Током претходних дана, невреме у већем делу Србије направило је много штете. Олујни ветар био је довољно јак да ишчупа дрвеће из корена, док су се услед обилне кише на путевима стварале бујице воде. Јуче је аутопут био потпуно поплављен и делимично затворен, вода ја гутала аутомобиле, што паркиране, што у вожњи, поплављене су институције и домови, а највећи хаос је на левој обали дунава.

Ако је судити по упозорању РХМЗ, сличан сценарио могао би да се понови још данас и сутра, а након тога требало би да наступи топлији период без падавина.

РХМЗ наводи да се данас ујутру понегде у Војводини, западним и југозападним пределима Србије очекује се киша или краткотрајни пљусак, док ће током дана у појединим деловима Београда падати киша.

– Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у Борчи је јуче пало око 100 литара кише по квадратном метру, док је посечна количина падавина на основу 100-годишњег низа за месец јун 85 литара – објаснила је за Тањуг Невена Живановић, дежурна прогностичарка РХМЗ-а.

Ипак, чини се да се ситуација смирује, јер су данас јучерашње црвене метеоаларме који означавају веома опасно време сада заменили наранџасти и жути.

У појединим деловима земље на снази су и упозорења о изливању већих река, услед обилних падавина.

– На бујичним водотоцима сливова Јадра, Љубовиђе, Скрапежа, Колубаре са притокама, Јасенице и Кубршнице, као и на бујичним водотоцима на ширем подручју Београда током 23/24. јуна могућа су локална изливања – истакнуто је у хидролошком упозорењу РХМЗ-а.

Према излгедима за наредних седам дана, до 1. јула, у уторак променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином. Затим у већини места претежно сунчано и топло, само се у среду и петак уз локални развој облачности очекује редја појава краткотрајних пљускова са грмљавином, углавном у брдско-планинским крајевима

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/opasnost-od-oluja-u-srbiji-jos-danas-i-sutra/