ОПАСНОСТ ПО ПЕШАКЕ-УЧЕСТАЛЕ КРАЂЕ ПОКЛОПАЦА НА ШАХТАМА

Наспрам улаза у пијацу, а у близини цркве, нестао је метални поклопац са шахте. С обзиром да се шахта налази скоро на сред тротоара, представља велику опасност по пешаке. Посебно за децу. – Наравно, ово је само један у низу сличних случајева, који надлежне позива да се проблемом крађе металних поклопаца са шахти коначно некако реши

.У Србији су честе крађе шахтова, саобраћајних знакова, заштитних ограда, па чак и семафора, али казне за извршење тог кривичног дела су потпуно симболичне.

 За уклањање и уништавање саобраћајне сигнализације предвиђене су казне до три године затвора и то само ако је наступила конкретна опасност по живот и тело. То значи да све док неко не буде ухваћен у крађи шахта кроз који је конкретна особа пропала и повредила се, он не множе да буде осуђен. Из тог разлога у пракси има мало осуда Људи углавном краду саобраћајну сигнализацију, шахтове и заштитне ограду због препредоје и зараде, али има и случајева када су разлози потпуно бизарни. То се, на пример, дешава кад је сезона печења паприка, па их људи краду јер је тај алумнијум одличан за то. Знакови се користе и за израду лопата за снег. Забележено је да су од саобраћајних знакова прављени баштенски или столови за кафиће. Путна “лимарија” користи се и за прављење ограда, свињаца, кокошињаца, покривање кровова, поклапање буради или обележавање дворишних капија.  Најпопуларнији је знак “Стоп”.

Према нашем закону, за крађу се изриче новчана или казна до три године затвора.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/opasnost-po-pesake-ucestale-kradje-poklopaca-na-sahtama/