ОПЛЕНАЦ И РАДОВАЊСКИ ЛУГ-СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКОГ ВОЖДА

Текст и фото: Наташа Миљевић

Овде, на Опленцу, све је краљевско – виногради, летњиковци, шуме и пропланци, перивоји и каскаде и најважније – Храм Светог Георгија Победоносца са краљевском криптом. Колико дворских и народних прича наше Србије крије сваки од тих гробова наших краљева, краљица, кнежева, принцеза и принчева, ни не знамо.

Сваки тај живот, од великог Карађорђа, коме је у част додељено да на улазном фрескопису његов лик представља Светитеља заштитника краљевске куће – Светог Георгија, па целих 200 година ка нама, проткан је, осим краљевским почастима и достојанством и боловима, патњама и мукама налик нашим, а често и много горим – они беху ипак људи пре свега. При том, такве крви која много обавезује.
А велики Вожд стоји и данас, овде, величанствен као и за живота и „убива аждаху“ по ко зна који пут, нас Срба ради, први у династијском низу. Јединствен. Непоновљив. Вјечнаја памјат српском јунаку

Ноћ када кум долази

„Сербскиј вожд Георгиј Петрович, иначе наречениј Црни..“

О кумовском издајству и страшној ноћи у Радовањском лугу знамо много. О проклетству породица Обреновић, Вулићевић и Новаковић, кумеубица, такође. О неким покајањима. И неким издајствима. Јер убише већег и бољег од себе. И себе ради, не Србије ради.

А какав је Вожд био и колико турских глава овим топом разнесе, не знамо. Осим овог чувеног портрета Паје Јовановића, где га видимо, кажу, у природној величини. Посматра нас Србе, јесмо ли достојни његове жртве за нас. И још неких. Див и јунак Шумадије. Распет Србије ради.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/oplenac-i-radovanjski-lug-secanje-na-velikog-vozda/