ОПРЕЗ ЗБОГ ПОЈАЧАНОГ САОБРАЋАЈА ТОКОМ ПРАЗНИКА

Агенција за безбедност саобраћаја позива све учеснике у саобраћају да буду посебно опрезни због појачаног саобраћаја пред новогодишње и божићне празнике.

Иако се сви трудимо да завршимо што већи број обавеза у што краћем времену и да празнике дочекамо у опуштеној атмосфери, неопходно је да посветимо додатну пажњу када учествујемо у саобраћају, наведено је у саопштењу Агенције.

Уколико управљате возилом у непосредној близини тржних центара и других места за куповину, неопходно је да будете додатно опрезни у односу на већи број пешака и других учесника у саобраћају.

У саопштењу Агенција подсећа да је од 1. новембра до 1. априла обавезна зимска опрема, те да забрана вожње под утицајен алкохола важи за све возаче.

Такође, возачи пре него што крену на пут треба да провере техничку исправност возила.

Све наведено повећава ризик за настанак саобраћајних незгода, чак и дан након славља, подсећа Агенција, а подсећа и родитеље чија су деца недавно положила возачки испит и стекла пробну возачку дозволу да није дозвољено да сами управљају возилом у касним вечерњим и раним јутарњим сатима.

Статистика указује да је највише настрадалих учесника у саобраћају старости око 30 година, а незгоде су се десиле у насељеним местима, док је најкритичнији период дана за све учеснике у саобраћају око 17 часова и први сат након поноћи.

Агенција апелује на возаче да буду опрезни током целог дана, а посебно у раним јутарњим часовима када је видљивост знатно смањена.

Неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола су и у овом периоду водећи утицајни фактори настанка саобраћајних незгода.

Молимо вас да учествујете у саобраћају у складу са законом за добро свих нас и ових дана веселите се и радујете са својим породицама, поручила је Агенција и пожелела грађанима срећну и безбедну нову 2020. годину.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/oprez-zbog-pojacanog-saobracaja-tokom-praznika/