ОПШТИНА ПАЛАНКА ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ У ОБЛАСТИ ДОБРОГ УПРАВЉАЊА

Представници 96 локалних самоуправа потписали су данас Меморандум о разумевању у области доброг управљања са програмом Swiss PRO, за чију је реализацију швајцарска влада определила 5,8 милиона евра, како би допринела развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености.

Како је речено, потписивање меморандума представља важан корак ка успостављању трајних ресурса за унапређење рада и примену принципа доброг управљања у свакодневном раду и функционисању локалних администрација.

Применом тих принципа унапредиће се транспарентност, одговорност, ефикасност и отвореност локалних самоуправа, а тиме допринети и друштвеном и економском развоју локалних заједница.

Министар државе управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао да је задовољство видети тако много представника локалних самоуправа на једном месту и уједињених око једног циља – добре локалне управе.

Навео је да је ресорно министарство у протеклих 15 година, у сарадњи са Владом Швајцарске, радило на преносу знања и швајцарских искустава о добром управљању у Србији како би се локална самоуправа још више приближила грађанима.

„Посебно смо захвални нашим швајцарским партнерима што су у овом процесу пренели приступ који је релевантан за контекст Србије и тиме обезбедили ефектан алат за спровођење принципа доброг управљања на локалном нивоу. Данашњим потписивањем Меморандума о разумевању започињете дугорочни процес који ће за резултат имати побољшан квалитет пружања услуга за грађане чиме осигуравате њихову даљу подршку за локалне политике и активности које спроводите“, рекао је Ружић.

Он је истакао да је подршка Владе Швајцарске, кроз претходне програме и актуелни програм Swiss PRO, у складу са оријентацијом и настојањима Владе Србије и ресорног министарства да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду.

„Непрекидним радом на уређењу интерних процеса, овај сервис се стално унапређује у смислу повећања одговорности и транспарентности, унапређења учешћа грађана, као и повећања ефикасности и делотворности у свом деловању“, навео је министар.

Влада Швајцарске определила је средства у укупном износу од 5,8 милиона евра за реализацију програма Сwисс ПРО како би допринела развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при амбасади Швајцарске у Србији, Урсула Лојбли, рекла је да је добро управљање данас велики изазов.

Како је истакла, добро управљање је веома корисно за локалну заједницу и њену економију и представља предуслов за развој.

Програм Swiss PRO sпроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, а део активности у области доброг управљања се спроводи у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

„Ми смо, као добар партнер ресорног министарства и програма Swiss PRO, у претходном периоду урадили пуно ствари“, рекао је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

С тим у вези, поменуо је анализу учинка и капацитета јединица локалне самоуправе у примени принципа доброг управљања у чијој је изради, прецизирао је, учествовало 60 локалних самоуправа.

„Други део наших активности тиче се обука. Ми смо читав један део наших активности определили за обучавање људи у локалним самоуправама, а без употребе принципа добре управе то не би могли да остваримо“, рекао је Станичић.

Он је истакао да је уважавање принципа доброг управљања у спровођењу надлежности јединица локалне самоуправе је предуслов и кључ за успостављање поверења грађана и привреде у рад локалне самоуправе.

Шеф програма Канцеларије УНОПС-а у Србији Марко Вујачић је рекао да та организација има значајно искуство у раду са локалним самоуправама, те да је добро управљање важна тема њиховог рада.

„Верујем да данашњим догађајем стварамо темељ да оно што смо радили током претходних година подигнемо на озбиљнији ниво“, додао је он.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/opstina-palanka-potpisala-memorandum-o-razumevanju-u-oblasti-dobrog-upravljanja/