ОШ „БРАНА ЈЕВТИЋ“ ИЗ КУСАТКА УЧЕСНИК ИСТРАЖИВАЊА ПИРЛС 2021

ОШ“ Брана Јевтић“ је од стране Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања одабрана да учествује у једном значајном међународном пројекту.Ово истраживање организује Међународна агенција за евалуацију образовних постигнућа ученика – ИЕА.
Више од 60 земаља је укључено у реализацију ове међународне студије.ПИРЛС студија је први пут реализована 2001.године и од тада обезбеђује међународно упоредиве податке о постигнућима деце у читању након четири године школовања. Република Србија учествује први пут у овом важном пројекту.
ПИРЛС 2021 је пето међународно истраживање ученичких постигнућа и посвећено је унапређењу наставе и процеса разумевања читања код ученика четвртог разреда.Намера студије је да се на основу прикупљених података прати функционисање образовног система у свету,као и да се обезбеде релевантне информације о нашем систему,без откривања идентитета особа или установа које су учествовале у истраживању.


Национални центар је изабрао узорак школа и одељења четвртог разреда која учествују у истраживању. За ОШ „Брана Јевтић“ је одређено одељење 4-1, учитељице Биљане Дражић. Школски координатор и администратор тестирања је била учитељица Ана Стајић.Тестирање је реализовано 25.3.2021.године.
Родитељи су пре тестирања били упознати са свим важним елементима пројекта,попунили су упитнике и потписали сагласности за учешће ученика у истраживању.Ученици су на тестирању попуњавали тест књижице-свако је имао своју књижицу,другачију од осталих , са две врсте текста и одговарао је на питања . Текстови су деци били занимљиви и уживали су у раду. После тога су попунили упитнике, који су такође били анонимни. У њима су одговарали на питања везана за њихова размишљања.На крају тестирања су добили поклон,који је као и целокупан материјал,стигао из Националног центра(Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања)
Драго нам је што је наша школа учествовала у тестирању и дала допринос овој важној међународној студији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/os-brana-jevtic-iz-kusatka-ucesnik-istrazivanja-pirls-2021/