ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ У КРЊЕВУ ОБЕЛЕЖИЛА 240. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Данас је у Крњеву обележен значајан јубилеј, 240 година од оснивања најстарије сеоске школе у Србији. Овом приликом школу је обишао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевића, а  након Свечане литургије у цркви брвнари из 18. века, у сеоском Дому културе одржана је свечана академија.

Шарчевић је обишао и ОШ „Радица Ранковић“ у Лозовику, у којој су у току радови на реконструкцији.

Министар Шарчевић је истакао да је у претходне три године обновљено и реконструисано око 900 школских објеката, додајући да је то урађено заједно с Канцеларијом за јавна улагања Владе Србије, као и другим министарствима.“Квалитетно образовање присутно је свуда у Србији и доступно свим ђацима. Наставницима су омогућене обуке и усавршавања. Осим тога, посебно ме радује што су резултати реформи већ сада видљиви у мањим срединама“, рекао је министар Шарчевић, додајући да је за реформе потребно време, те да ће резултати реформи бити још видљивији 2021. године.

Председник општине Велика Плана Игор Матковић навео је да ће локална самоуправа наставити да прати реформске процесе који се спроводе и том приликом се захвалио министру Шарчевићу на подршци, као и за све што је Министарство урадило на реформи образовања.

 Матковић је подсетио присутне на бројне објекте културне баштине који се налазе на територији општине Велика Плана, и рекао да је наш задатак да радимо на неговању културе и традиције како бисмо богато културно наслеђе оставили у аманет будућим генерацијама које долазе.

Зграда некадашње школе се налази у порти Цркве светог Георгија и данас се користи за црквене потребе. Око некадашње школе и порте налази се гробље које је формирано још 1820. године.

Школа је изнедрила многе познате личности, међу којима су Анта Протић, министар финансија у Србији Милоша Обреновића, Стојан Ћирковић, устаник и Милошев кнежевски капетан, Аранђел Илић, учитељ и свештеник,
Војислав Илић Млађи, син Аранђела, познати песник, Коста Манојловић, композитор, академик, Стаменко Ђурђевић, академски сликар и вајар, Милош П. Ћирковић, официр – потпуковник српске војске, солунац, написао је приповетку „Тамо далеко“, која говори о боравку на Крфу 1916. године, Никола Живановић, радикал, посланик Народне скупштине, потписник Крфске декларације 1917. Миодраг- Мија Крњевац, чувени хармоникаш и композитор српских изворних песама и Александар Тирнанић- Тирке, један од најбољих фудбалера у Краљевини Југославији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/os-vuk-karadzic-u-krnjevu-obelezila-240-godina-postojanja/