ПАКЛЕНИ ВИКЕНД ПРЕД НАМА

Паклено врућ викенд који је пред нама донеће изузетно високу температуру, чак до 37 степени, али и опасно висок степен УВ зрачења, чији ће ниво у појединим местима попут Црног Врха, Сјенице, Призрена и Приштине достићи чак индекс 10.

Због повишене температуре и јаког УВ зрачења, Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се очекује црвени ниво УВ зрачења, који је врло опасан по људски организам и који може довести до озбиљних повреда на кожи.

Током наредих дана, опасност од јаког УВ зрачења вребаће становнике готово свих крајева земље. Будући да су сви градови од севера до југа „црвени“ на тој табели, стручњаци саветују грађане да избегну излагање сунцу у периоду од 11 до 17.- Овакво зрачење може изазвати озбиљне проблеме, па је неопходно да сви који излазе напоље у време ових великих врућина на тело и лице нанесу крему са фактором 30 или 50. Посебно је важно да ту крему носе са собом уколико су дужи временски период напољу и да је намажу након два сата од првог мазања. Битно је и да покрију тело танким белим, односно светлим тканинама – каже дерматолог Снежана Симић и додаје да су шешири, качкети и наочаре током наредних дана неопходни асесоар.

Овако висок индекс УВ зрачења посебно велике проблеме може створити људима који су светле пути и који имају светле очи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pakleni-vikend-pred-nama/