ПАЛАНАЧКЕ ВОДЕ

Кубршница

Река Кубршница припада Црноморском сливу и представља највећу и најзначајнију притоку Јасенице. Кубршница извире код Аранђеловца, а дужина њеног тока који је нуравнотеженог водостаја износи 47 км. Највећа притока поред Јасенице је и Велики Луг. Река је равничарског типа и са дужином од 15 км тока протиче кроз тополску општину и савладава висинску разлику од 32м.Има две десне и три леве притоке.Десне притоке су речица Каменица и поток Врањевац, а леве притоке су Велики Луг, Вићија и Суморина.У претходним годинама догађало се да река обично у августу пресуши.Током плавних година неретко излази из свог корита и плави околна места, доста штете наноси и Смедеревској Паланци у чијој близини се улива у Јасеницу. У алувијалној равни њеног тока налази се спортски аеродром у Смедеревској Паланци LYSP. Једна не тако лепа занимљивост везана за Кубршницу је, да је 2015. године на Велики петак река била црвене боје, у питању је било опасно загађење које је довело до тога да река поприми ову боју.

Јасеница

Јасеница је река у истоименој области у Србији.Она је најдужа притока Велике Мораве.Извире на североисточној падини планине Рудник, на месту званом Теферич.  Дужина тока је 84,7 км, а слив јој захвата 1356 км² централне Шумадије.Са просечним протицањем од око 4,7 м³/сец, Јасеница је водом најбогатија река у Шумадији.Најзначајнија лева притока је Кубршница.Главно место области Јасеница је Смедеревска Паланка. Једна занимљивост везана за Јасеницу: Улога мостова је да спајају растављене, чак је тако и у песми, али након поплава у Тополи, улога скоро свих мостова постала је да раздвоје и уливају страх у кости.Тако је мост на Јасеници, у селу Блазнава код Тополе, који је био готов да се сруши постао велика сметња за двоје младих који се воле.Због велике љубави двоје младих са подршком породица и председника општине, заједничким снагама изградили су за дан мостић на реци Јасеници, уместо моста који је пред рушењем, само да би двоје младенаца могли да буду пред богом и кажу судбоносно-да!

Видовача

Село Водице је насеље у општини Смедеревска Паланка.Западно од села, поред пута који води за Калуђерицу, налазио се извор Видова Светиња.У близини ове воде има трагова манастира, који је био задужбина кнеза Лазара.Овај манастир је почетком 18. века срушен и од његовог камена је подигнута Каменита ћуприја у Паланци.Сада у Водицама издвајамо киселу воду и Видову воду на Видовачи.С Видовачом смо се први пут сусрели када смо је изабрали као место на коje ћемо отићи као чланови фото секције заједно са нашим ментором, проф. Наташом Миљевић.Место на ком ћемо удахнути мало свежег ваздуха и успут фотографисати понешто. Пут до Видоваче био је веома узбудљив, када смо напокон стигли надомак воде, све што се око нас налазило изгледало је као једна прелепа разгледница.У близини смо видели шуму, и пут нас је одвео ка њој, спустили смо се путићем  и на самом дну шуме угледали смо извор.Пре извора се налази место на ком ловци одмарају и које су сами саградили. 

Јована Томашевић и Даница Ранковић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/palanacke-vode/