ПАЛАНАЧКИ ПРЕДСТАВНИЦИ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА РОМСКЕ МАЊИНЕ НА ОТВАРАЊУ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ У МАЛОМ КРИВАКУ

У Смедереву је завршена изградња вакуумске канализације са вакуумском станицом као неопходним елементом за функционисање канализационог система у ромском насељу Мали Kривак у укупној дужини од 2.900 метара.

У име Националног савета ромске националне мањине, свечаном пуштању у рад присуствовали су чланови Савета из Смедеревске Паланке Здравка Симић и Миливоје Дидановић.
Они су заједно са представницима Локалне самоуправе и државним секретаром у министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, господином Зораном Лакићевићем обишли постројења.

Циљ пројеката је побољшање услова за социјално укључивање Рома у Републици Србији, усредсређујући се на животне услове и социјално укључивање Рома у Смедереву. Овим пројектом Град Смедерево ће побољшати услове живота 329 домаћинстава и 2.500 Рома у подстандардном насељу Мали Kривак, једном од највећих ромских насеља у Србији изградњом канализационог система у насељу.

Систем канализације ће бити таквог капацитета да ће имати велики утицај на целокупну локалну заједницу.

Реч је о реализацији пројекта „Унапређење инфраструктуре у једном од највећих насеља Рома у Србији”, који град Смедерево спроводи у сарадњи са Министатарством финанасија, са којим је потписао уговор 6. јуна 2017. године за добијање бесповратних финансијских средстава Европске Уније ИПА 2013, у оквиру програма „Обезбеђење трајних стамбених решења и унапређење физичке инфраструктуре у ромским насељима” у трајању од 20 месеци.

Укупна вредност пројекта је 1.282.738,24 еура, а средства добијена од Министарства финансија су милион, док је Локална ссмоуправа учествовала са 282.738,24 евра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/palanacki-predstavnici-nacionalnog-saveta-romske-manjine-na-otvaranju-kanalizacione-mreze-u-malom-krivaku/