ПАЛАНАЧКИ УМЕТНИЦИ НА БИЈЕНАЛУ „У СВЕТЛОСТИ МИЛЕНЕ“ У ПОЖАРЕВЦУ

„У светлости Милене“ представља престижну ликовну манифестацију која је започета 60-их година када је селектор био др Лазар Трифуновић, а учесници тадашњи чланови покрета Медиала.

Од 80-их се изложбе одржавају редовно- двогодишње (бијенално). Уметнички савет Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барилли именује селектора из редова истакнутих националних историчара уметности и ликовних критичара.

Задатак селектора је да окупи једну групу савремених уметника за које верује да могу наћи инспирацију у Милениним радовима, тј. да одговоре на неки сегмент њеног стваралаштва (поетику, тематику,..), наравно, користеци се сопственим, препознатљивим сликарским изразом.

Ове године је селектор, наша суграђанка, паланчанка,  др Ана Милошевић, историчар уметностИ, а позвани су ликовни уметници из земље и иностранства. Основни критеријум је да уметници, осим што владају техником (без обзира на стилски језик и медиј), истовремено дубоко промишљају оно што раде и поседују машту и креативну енергију коју је имала и Милена Павловић Барили.

Овогодишња изложба ће бити тематска. Тема је : „Kрилата бића Милениних визија“, дакле Ероси, Танатоси, Хипноси, Хермеси, купидони, анђели…
„У светлости Милене“ се отвара 6. новембра у Галерији Милене Павловић Барили у Пожаревцу и трајаће до краја месеца.
Уметници су из Србије (Београда, Новог Сада, Палића, Велике Плане и Смедеревске Паланке), као и из Црне Горе, Македоније и Чешке Републике.

Списак учесника:
Драгана Тодоровић Скорић
Ивана Бјелица
Јована Kривокућа и Славиша Kрстић
Јохана Пиласановић
Kатарина Зарић
Љубисав Милуновић
Миомир Мишо Вемић
Миро Масин
Наталија Симеоновић
Наташа Шкорић
Предраг Пеђа Ђаковић
Ранка Радовановић
Саша Марјановић
Светлана Павловић Џиндо
Снежана Петровић
Стојан Ђурић

Осим Ане Милошевић, која је у улози селектора, од паланачких уметника на изложби ће се представити ликовно-књижевни двојац Јована Kривокућа и Славиша Kрстић, наша некадашња суграђанка Светлана Павловић Џиндо и Стојан Ђурић наш комшија из Велике Плане.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/palanacki-umetnici-na-bijenalu-u-svetlosti-milene-u-pozarevcu/