ПАЛАНАЧКОМ АРХИВУ 500.000 ДИНАРА ОД МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

На конкурсу за финансирање или суфинансирање проjеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у Републици Србиjи у 2018. години који је расписало Министарство културе и информисања Републике Србије, паланачком архиву „Верослава Вељашевић“ одобрена су средства у висини од 500.000 динара за реализацију пројекта „Дигитализација архивске грађе“.

У образложењу комисије се каже: Чланови Комисије су се сложили да је овај
пројекат одговорио на Критеријуме за избор пројеката а у складу са Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе. Подршком пројекту се обезбеђује почетак процеса дигитализације архивске грађе.

Иначе  Архив „Верослава Вељашевић“ у Смедеревској Паланци основан је 30.12.1968. године Одлуком Скупштине општине Смедеревска Паланка. Почео је са радом марта 1969. године у просторијама Народног музеја, а наредне године се припаја Центру за културу, у оквиру кога функционише до новембра 1992. године, када постаје самостална институција. Поред паланачке општине, 1996. године, по одлуци Владе републике Србије, Архив проширује своју надлежност на територије општине Велика Плана и Жабари.

Међу најзначајније фондове спадају: збирка од 262 Црквене матичне књиге, које датирају од 1837. године, затим фондови Општине паланачке, Општине плањанске,  Начелство среза великоорашког, као и бројни лични и породични фондови знаменитијих паланчана и паланачких породица.

Све што поседује и чува Историјски архив доступно је свима који су заинтересовани. Истраживачи могу у архивској читаоници по једноставној процедури добити архивску грађу и вршити истраживања сходно својим интересовањима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/palanackom-arhivu-500-000-dinara-od-ministrstva-kulture-i-informisanja/