ПЧЕЛАРСКО ДРУШТВО „ЈАСЕНИЦА“ НА СТРУЧНОЈ ЕКСКУРЗИЈИ У СЛОВЕНИЈИ

Састанак путника је био у петак, 7. септембра, у 21 час испред просторија друштва. Након ноћног пута кроз Србију и Хрватску, пристигли смо у Словенију 8. септембра у преподневним сатима.

Прво смо посетили седиште Пчеларског савеза Словеније на Брду при Луковици, где нам је домаћин и водич био Антун Томец, заменик председника Пчеларског савеза Словеније. Уследило је краће предавање о пчеларству у Словенији, те посета типичним словеначким пчелињацима у околини зграде ЧЗС, као и посете апикомори и угоститељском објекту у делу зграде ЧЗС.

Пут је настављен ка Марибору, где смо посетили Kарла Вогринчића и његово АПИПЧЕЛАРСТВО ВОГРИНЧИЋ (www.апицебеларство.си). Срдачно дочекани уз пчеларску химну, послушали смо кратко предавање аутора о биодинамичком пчеларству и апитерапији у типичном словеначком пчелињаку, те обишли његове прелепе пчелињаке. Његова супруга је за ову прилику спремила словеначке специјалитете којима нас је послужила.

Даље, кренули смо пут Kорушке области, где смо се сместили у Гостишче Kривоград недалеко од места Равни при Kорошкем. Ту су нас дочекали Вања Ферк, наша велика пријатељица, и Зоран Мићић председник Пчеларског савеза Kорошке, те приредили прелепо вече.

Сутрадан, 9. септембра у 8 часова ујутру упутили смо се на пчелињак Вање Ферк који се налази у месту Чрна на Kорошкем, где су многи од нас тек сада увидели шта значи љубав према пчеларству. Пут је потом настављен ка Бледу, уз посету фирми МЕДИKОЕЛ у Радовљици, те језеру на Бледу. За крај, посетили смо Љубљану, и у вечерњим сатима се упутили ка Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pcelarsko-drustvo-jasenica-na-strucnoj-ekskurziji-u-sloveniji/