ПЕНЗИОНЕРИМА 5000 ИЛИ 6000 ДИНАРА ПОМОЋИ

Након што је министар финансија Душан Вујовић изјавио да постоји могућност да пензионерима до краја године буде исплаћена једнократна помоћ, из ресорног министарства стиже потврда да ће је 1,7 милион најстаријих у новембру и добити. Још увек се не зна колики ће тај износ бити, истичу у Министарству финансија, јер су рачунице у току.

Ваља подсетити на то да су лане сви пензионери 23. новембра добили једнократну новчану помоћ од 5.000 динара. Прошле године, као и ове, неколико месеци пре исплате једнократне помоћи помињана је цифра од 6.000 динара, али је на крају Влада Србије одлучила да то буде 5.000. Тако се и сада спекулише о томе да ће једнократна помоћ коју ће пензионери добити у новембру бити 6.000 динара, а да ли ће на крају тако и бити одлучено, остаје да се види. Држава је прошле године за исплату једнократне помоћи пензионерима од 5.000 динара из државне касе издвојила 8,5 милијарди динара. Исплату те једнократне помоћи одобрио је ММФ.

Уколио 1,7 милион пензионера у Србији ове године добије једнократну помоћ од 6.000 динара, у буџету је потребно обезбедити нешто више од десет милијарди динара. Толики износ не би требало да буде превелик проблем за српску касу, поготово ако се зна да се данас за пензије дотира 37 одсто новца, а пре неколико година тај проценат је био и 20 одсто већи.

Пензионери су на крају прошле године, осим једнократне помоћи од 5.000 динара, добили и повећање пензија од 1,5 одсто. Оно је било мање од најављиваног, али рачуница је показала да је једино било економски оправдано. Годину пре тога, пензионери су добили повећање од 1,25 одсто, тако да су им за две године чекови порасли 2,75 одсто. За више од милион пензионера то двогодишње повећање заиста значи пензије веће него икада раније, док је за око 700.000 њих оно било само враћање мањег дела пензије која им је зарад финансијске консолидације законом из 2014. године умањена 22, односно 25 одсто. Пензионерима чији су чекови били мањи од 25.000 динара пензије нису умањиване.

Важно је напоменути – а било је тако и прошле године – да једнократна помоћ свим пензионерима у Србији не мења износ пензије на чеку, односно да се повећање које ће добити на крају године рачуна на решење о висини пензије које сваки пензионер има. Другим речима, повећање ће се рачунати на оно што су пензионери до сада примали сваког месеца.

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/penzionerima-5000-ili-6000-dinara-pomoci/