Квалитет и количина воде коју пијемо су сигуран знак да ћемо избећи дехидратацију. Како до ње не би дошло, треба пити воду пре него што ожеднимо и доведемо организам до колапса. Симптоми дехидратације могу бити главобоље, летаргија, промене расположења, сув нос, сува или испуцала уста, тамнији урин, слабост, умор, збуњеност и халуцинације.

– У дехидрираном телу долази до повећања токсина, које бубрези не могу да прераде и избаце – упозорио је Кварел. – Дужи период без довољног уноса воде подстиче стварање камена у бубрегу и честе инфекције уринарних канала код жене –

Многи погрешно верују да сенадутост и задржавање водеу организму могу избећи ако се не пије вода. У ствари, наше тело задржава воду ако има премало воде у ћелијама. Ако је унос воде редован, тело неће имати потребе да ствара „залихе“.

– Течност, такође, омогућава да се тело реши вишка натријума. Ако не пијете воду, повећавате концентрацију натријума, који доводи до већег задржавања воде и надимања – рекао је Квирел.

Код срчаних обољења, међутим, вишак течности у организму може да буде препрека за нормалан рад срца. Зато се срчаним болесницима, за разлику од здравих особа, ограничава унос течности.