ПИСМA ЧИТАЛАЦА: ПРОБЛЕМ СА ИЗЛИВАЊЕМ ФЕКАЛНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ У УЛИЦИ ВУКА КАРАЏИЋА

Од нашег читаоца смо добили писмо поводом проблема са изливањем канализације у улици Вука Караџића, које преносимо у целости:

Као и већина наших суграђана, пратим Ваше објаве и Ваш рад на информисању грађана веома поштујем, али на овај начин морам да исправим многе поводом актуелне комуналне теме, која се односи на канализацију у доњем делу улице Вука Караџића.

Тај део канализације многи, погрешно, називају КИШНОМ!!! У Паланци не постоји кишна канализација, осим у неколико случајева, који су изграђени, више стихијски и импровизовано, да би решили тренутне проблеме (Златиборска и Војводе Степе), а сада су запуштени и не врше функцију, осим да стварају проблеме у саобраћају. Колектор у улици Вука Караџића је искључиво ФЕКАЛНИ и само у те сврхе може да се користи!!!

Проблем наведеног канализационог колектора датира с краја осамдесетих година прошлог века, када су моја деца похађала ОШ ХИМ и када је приступ школи био онемогућен са три стране после обилнијих падавина. Вода, помешана са фекалијама, кружи и дан данас око школског дворишта и парка, улицама Вука Караџића, Кнеза Милоша и Српских владара и улива се у решетку у ул. Војводе Степе испред школе, док се део превлива у парк и школско двориште!? Како нам деца до сада нису подлегла некој епидемији фекалне заразе? Сам Бог зна.

Пошто нисам довољно стручан за област комуналија, а у овом граду живим довољно дуго, да бих имао информације и стекао мишљење о овом проблему, без намере да аболирам кривицу пословодства ЈКП «ВОДОВОД», дошао сам до следећег закључка:

– Предпостављам да је пречник цеви неадекватних димензија. Пречник је у складу са потребама и пројектом канализације из 60-тих, али очигледно задовољава и тренутне техничке захтеве у смислу одвођења фекалне канализације у условима наменског коришћења;

– Ко зна колико је ризле, за посипање путева, наталожено у цевима, што је смањило њихов промер;

– Највећи проблем су направили житељи тог дела града (а то неко коначно треба да утврди и објави), односно власници кућа у Војводе Степе, Језерској и околним улицама, повезивањем одвода за атмосферску воду са кровова и из дворишта на фекалну канализацију!? У неким случајевима су прикључене и «преливне» септичке јаме, од којих и потиче неподношљив смрад изливене воде по улицама, а појава изливања се дешава ИСКЉУЧИВО после кише, што је јасан показатељ наведеног проблема. Сви становници тог дела града су тога свесни и због чега је најмање протеста с њихове стране.

– О просипању којекаквог отпада у шахте? Сви смо у неком тренутку били сведоци оваквих поступака. Пре петнаестак дана у Језерској улици, наочиглед својих комшија, мене и још неколицине, човек је просипао чврсте остатке преостале после печења ракије (џибру) у канализациону шахту!? Заједно са коштицама шљиве. Какву, онда, канализацију очекујемо? Смрад је загарантован.

Мишљења сам да једино интензивном контролом канализационих прикључака и строгим кажњавањем прекршилаца може да се спречи изливање фекалија по улицама, јер очекивати улагања у кишну је нереално у овом тренутку, а манир повезивања индивидуалне кишне канализације у фекалну је у граду добио размере епидемије. Познато ми је да поједини радници ЈКП «ВОДОВОД» саветују уградњу тзв жабљих поклопаца у шахт у оваквим случајевима, да се вода из колектора не би враћала у куће, уместо да кориснике у тој намери спречавају, а против починиоца подносе прекршајне пријаве!?

.Апеловати на свест грађана? Немогућа мисија, јер, очигледно, стављају личне интересе испред јавних. Они живе на брду и нису директно угрожени, макар им деца и унучад (и моја с њиховим) гацала по фекалијама. Прикључивање кишне канализације у фекалну је у свим, нормалним, државама противзаконито и строго кажњиво, јер је уперено против јавног здравља становништва.

У Аустрији сам био сведок интересантног решења: Вода са кровова спроведена је у индивидуални бунар, из кога домаћин користи комуналну воду.

Не знам у ком облику и садржају наша Општина има Одлуку, или Правилник о водоводу и канализацији, али ћу навести пример града Панчева, где је ова проблематика детаљно дефинисана:

ОДЛУКА

О ОДВОЂЕЊУ И ПРЕЧИШЋАВАЊУ ОТПАДНИХ И АТМОСФЕРСКИХ ВОДА

(„Сл. лист града Панчева“, бр. 26/2011 – пречишћен текст, 13/2013 и 6/2014)

Члан 34

У кишну канализацију није дозвољено испуштање употребљене воде из стамбених, комуналних и индустријских објеката и индустријске отпадне воде без обзира на то да ли је или није предходно пречишћена на интерним објектима за пречишћавање.

У фекалну канализацију није дозвољено испуштање атмосферске воде која се прикупља са сливних површина (кровова, дворишта, стаза и других бетонских површина) употребљене воде од прања и поливања улица и других јавних површина, као ни расхладне воде.

Члан 35

У фекалну канализацију није дозвољено испуштање нити проузроковање испуштања отпадних материја које угрожавају предвиђени хидраулични режим тока отпадних вода, стабилност објекта, стабилност канализационе мреже, нормалне биохемијске процесе у канализационој отпадној води, режим рада машина на канализационим црпним станицама, предвиђене услове потребне за вршење текуће контроле и поправке, као и да повећају трошкове експлоатације и онемогућавају нормалан рад у било ком виду.

У јавну канализацију и унутрашњу инсталацију канализације забрањено је испуштати или у њу убацивати материје које могу оштетити јавну канализацију или штетно деловати на живот и здравље људи, а нарочито:

а) воде са киселинама, алкалијама и разним солима, воде које имају бензина, уља или масти и уопште агресивне материје које могу растворити материјал од којег је канал изграђен;

б) проузроковаче заразних и паразитских болести или материјале заражене таквим клицама, као и радио-активне отпадне материје;

в) материје које развијају токсичне и експлозивне плинове или врше друге штетне утицаје на саме канале или околину;

г) чврсте материје (песак, камен, земља, дрво, метал, стакло, пластичне материје, влакнасте материје, перје, катран, изнутрице и друге сличне чврсте материје) или материје са повећаним вискозитетом које би могле оштетити канализацију или угрозити њено правилно функционисање;

д) отпадне воде из септичких јама и депонија смећа;

ђ) запаљиве и експлозивне материје ако што су: нафта и њени лаки и тешки деривати, као и све остале чврсте, течне и гасовите, запаљиве и експлозивне материје.

Ближе санитарно-техничке услове за испуштање отпадних вода у јавну канализацију прописује Скупштина града Панчева посебним правилником

Име и адреса познати редакцији

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pisma-citalaca-problem-sa-izlivanjem-fekalne-kanalizacije-u-ulici-vuka-karadzica/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • miloshsp on 06/09/2017 at 19:37

  Očito je da nije problem u ulici Vuka Karadžića nego od raskrsnice do MD, jer da je negde niže prema rampi prelivala bi se još neka šahta

  • Jovan on 06/09/2017 at 13:49

  Ako se znalo za to, zasto su onda uopste ulazili u ovakvu nepotpunu rekonstrukciju posle koje ce biti potrebna najmanje jos jedna rekonstrukcija. Kakve god bile namere opstinskih vlasti, ne moze se izbeci utisak da se radi o nesposobnosti i zelji da se operu pare i pokupe provizije, jer rezultat je jedino sto se gleda.

  • Марко Марковић on 06/09/2017 at 12:49

  Ово писмо читалаца, можда није писао неко из струке, али сасвим извесно, писао га је неко ко уопште није глуп.
  Не би ме зачудило да је писац, баш сам В.Д. опште праксе или ти адмирал отровода и што би још Атаман још рекао …. ууууууууууууХуууууууууууу !!!

  • Sss on 06/09/2017 at 11:54

  Džabe pisanije kada trećina stanovništva Palanke gaji koze, kokoške, svinje, zečeve…….u sred grada! Ispred svake stambene zgrade se stružu i seku drva za ogrev! Čunkove u stanovima ubacuju u odvode za ventilaciju tako da je nemoguće ugraditi aspirator! Peče se rakija, ajvar, džem…! Traktori i konjska zaprega špartaju svakodnevno gradskim ulicama! Nema boljitka dok se stanovništvo ne odrekne seljačkih manira i seoskih poslova u gradu! Pojedini žive godinama u Palanci a nikako da shvate da je ovo grad a ne selo! Ili možda nije????

  • carica on 06/09/2017 at 09:45

  Postoji kolektor u Jefticevoj ulici i po nekom logicnom sledu dogadjaja sada kada je radjena ulica Vuka Karadzica trebalo je da se preko parka i ulice Prvog Srpskog Ustanka to da se poveze i dobar deo problema bi bio resen,ali ocigledno da neznanje i nezainteresovanost i dalje caruju.

Komentari su onemogućeni.