ПИСМО ПОДРШКЕ РЕКОНСТРУКЦИЈИ УЛИЦЕ ВУКА КАРАЏИЋА

На почетку да се изјасним о подршци замени дрвореда и реконструкцији улице Вука Караџића, улице у којој смо супруга и ја одрасли, провели детињство и младост, однеговали децу и у коју ћемо се вратити у старости. Уз неколико примедби и савета, пре свега позитивних, јер о тој проблематици размишљам веома дуго.

Улица Вука Караџића је била позната по дрвореду липа, још у време турске калдрме, којом је била поплочана и када проблеми са плитким корењем нису били изражени због дилатације подлоге. Крајем шездесетих година прошлог века, када је почела изградња садашње зграде Општине и уређење инфраструктуре овог дела града, липе су посечене (биле су знатно већих димензија него ове данашње), а општинско руководство је, у духу традиције, посадило исту врсту дрвета. Липу, која се, апсолутно, не слаже са асфалтираним површинама, због плитког и разгранатог кореновог система.

Предлог, који сам неколико пута изнео у јавности, а који се односи паралелно са проблематиком безобзирности возача при паркирању на тротоарима у наведеној улици, је следећи:
– Урадити кружни ток на раскрсници са ул. Трг Хероја;
– од улице Свете Каменоресца са леве и броја 4, са десне стране сузити тротоаре на минималну ширину (1,8-2м) до Водне заједнице, односно зграде пензионера, а у делу између тротоара и коловоза изградити уздужна паркинг места, између 2 дрвета. Овај начин паркирања, у комбинацији са дрворедом, се примењује у многим градовима, као што су Београд, Смедерево, Чачак, …
– Сузити «острво» испред зграде општине на ширину два ивичњака. Елиминисало би се изношење блата и добила већа ширина коловоза уз простор за паркинг на парној страни.
– Срушити потпорни зид испред Гимназије, накривљен према пролазницима и опасан за њих и урадити низак, са благом шкарпом-падом према тротоару(као код Тешића).

У складу са овим идејама молио сам дипломиране саобраћајне инжењере, запослене у локалној самоуправи да ураде предлог, односно 3д «пројекат» још 2011. године. Млади су, нису имали слуха, или шта год и такво идејно решење није урађено, осим у мојим скицама.

Очигледан је лош маркетингшки приступ актуелној проблематици, па је после оправданог гнева грађана због сече импресивних стабала у дворишту «Старе банке» и уклањања дела дрвореда у улици Трг Хероја, без икаквог образложења и адекватног пројекта објављена одлука комисије за уклањање здравог дрвећа (или како се већ зове), без најаве реконструкције улице и тротоара од којих би грађани имали само бенефит. То врло добро знају родитељи са децом у колицима, којима је кретање улицом скоро немогуће и особе са посебним потребама које не могу самостално да се крећу тротоаром, а у делу испред Гимназије због корења и ,благо речено, несавесних возача морају да се крећу коловозом, тако да себе и друге учеснике у саобраћају доводе у животну опасност. Исти проблем имају и и старији грађани који теже и несигурно ходају.

Ову слику гледам сваког дана.

Мислим да би уз објављен пројекат и правилно образложење стручних служби и руководства локалне самоуправе умањило, или елиминисало «протест» и незадовољство појединаца.

Иако нисам стручан за нискоградњу и коловоз у наведеној улици има значајан проблем. Испод асфалта се још налази турска калдрма, која је апсолутно неподобна подлога путева, тако да повећан тешки теретни саобраћај(!?) изазива стварање ударних рупа, углавном на истим местима. Мислим да би је требало заменити адекватном у склопу реконструкције.

Као закључак истичем да сам изузетан локалпатриота и традиционалиста, али подржавам све акције које доносе корист мојим суграђанима и комшијама. Ово је, по мом скромном мишљењу једна од њих, па ћу се за њу отворено залагати, посебно ако се ови предлози укључе у пројекат реконструкције МОЈЕ улице, чији сам један од малобројних житеља са најдужим, непрекинутим, боравком на истој адреси. Од, давне, 1963. године.

Надам се да се се неће одустати од овог пројекта

Н. Влајић (преузето са ФБ профила)

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pismo-podrske-rekonstrukciji-ulice-vuka-karadzica/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • hegel on 18/07/2017 at 15:52

  Potpisujem navedeni predlog.

  • Milan on 18/07/2017 at 14:37

  Krajnje je vreme da i nama građanima Smederevske Palanke neko uputi pismo podrške. Molim vas, nije nam lako.

  • Dana on 18/07/2017 at 12:26

  Bravo kralju! Uz tebe sam ja i moja porodica i prijatelji. Idemo i mi na potpisivanje, pa da vidimo kojih ima vise. U ovom gradu smo od jos mog cukun cukun dede, tako da mozda imamo i mi neka svoja prava, skromno da kazem mozda i veca od bar polovine sadasnjih palancana. ZA ZA ZA ZA ZA uredjenje Palanke, samo napred!!!

  • Milosav on 18/07/2017 at 12:09

  Sve ok, ali nadati se da će da povade tursku kaldrmu malo je mnogo. Treba srediti i prastaru vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Popucaće cevi kako radovi budu gotovi kao u francuskoj ulici. Eno, u ul. Svete Kamenoresca, samo dvadeset metara od raskrsnice kulja voda. I nikom ništa. Šta kad pokulja ispod novog asfalta? Ko će biti kriv? Samo na brzinu i samo po površini da lepo izgleda za slikanje i otvaranje. Posle ko te pita, seci uši, krpi d**e!

Komentari su onemogućeni.