ПЛАНИНАРСКИ КЛУБ ЈАСЕНИЦА ОРГАНИЗОВАО ШЕТЊУ ОКО ЈЕЗЕРА КУДРЕЧ

У оквиру својих редовних активности чланови Планинарског друштва Јасеница су у недељу 5. новембра организовали шетњу, утабаним и обележеним стазама око језера Кудреч, дугу 12 километара.

Са њима су били и гости из ПК „Гребен“ из Младеновца, ПК „Букуља“ из Аранђеловца и ПК „Платани“ из Брчког. Све у свему група је бројала око 70 шетача који су провели леп новембарски дан у природи.

Након пешачења све учеснике је чекао и ручак и дружење.

А ако нисте знали пешачење је облик физичке активности која се заснива на ходању у природи по разним путевима или стазама али и ван обележених путања. Пешачење нам је записано у генима. Као облик спортске рекреације, брзо или спортско пешачење може нам омогућити да, без обзира на доб и на то да ли се или не бавимо спортом, постигнемо и одржимо завидну телесну и психичку кондицију.

Редовно пешачење утиче позитивно на здравље и добро расположење, јер повећава капацитет плућа и проток кисеоника организмом. Такође повећава срчани капацитет и стабилизује крвни притисак, повећава мишићну масу, јачину, издржљивост и покретљивост мишићног ткива, релаксира, опушта, штити од погубног деловања свакодневнога стреса и чини човека задовољнијим.

Како пешачење знатно мање оптерећује организам, а посебно зглобове, од трчања, оно представља идеалан облик спортске рекреације не само за особе средње и старије доби већ и посебан облик рехабилитације оболелих од кардиоваскуларних и локомоторних болести. (Википедиа)

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/planinarski-klub-jasenica-organizovao-setnju-oko-jezera-kudrec/