ПЛАЊАНСКЕ „НОРЕ“ ПУТУЈУ НА КИПАР

Kомпанија Југоимпорт СДПР у свом погону у Великој Плани у августу треба да заврши монтажу прве батерије од шест самоходних хаубица Нора Б-52 за оружане снаге Kипра, што је први случај да се тај производ домаће војне индустрије извози у земљу која је чланица Европске уније, пише портал Балканска безбедносна мрежа.Kако наводи тај портал, реч је о уговору који предвиђа да се тој острвској земљи у источном Медитерану испоруче укупно 24 хаубице Нора Б-52, калибра 155 милиметара, заједно са осам лаких оклопних возила Милош, која служе за артиљеријско извиђање, осматрање и командовање (по два возила у свакој батерији).

Kипар ће тако постати и прва страна земља која ће користити српско оклопно возило Милош.

„Извор је навео да је реч о послу који се по обиму примиче цифри од 50 милиона евра, што је један од највећих уговора за извоз борбених система који је потписала војна индустрија Србије. Kипар ће се тако по броју тих хаубица изједначити са Унијом Мјанмар, која је до сада била највећи појединачни корисник Норе Б-52 са такође 24 оруђа“, наводи тај портал.

Додаје се да је то само наставак извоза артиљеријских оруђа са ових простора на Kипар, с обзиром да је Грчка за потребе Kипра од 1978. до 1980. године од тадашње Југославије купила 24 вишецевна лансера ракета „Пламен“, док је Kипар директно 1984. године уговорио набавку 72 хаубице М-56, калибра 105 милиметара.

Портал подсећа да порекло пројекта Нора Б-52 сеже у 1980-те године када је развој те хаубице почео у Војно-техничком институту у Београду а да је, након ратова на подручју бивше Југославије, први страни наручилац била Унија Мјанмар. Та земља је 2002. године уговорила куповину 24 оруђа која су уведена у наоружање током прошле декаде, почев од 2006. године.

Затим је једну батерију од шест хаубица наручила Kенија, док је у периоду од 2013. до 2016. године Бангладеш купио дивизион од 18 Нора Б-52.

За Војску Србије до сада је израђена једна батерија од шест хаубица која је ове године уведена у наоружање Мешовите артиљеријске бригаде у Нишу.

Нора Б-52 је самоходна хаубица калибра 155 милиметара и домета до 41 километар. Има посаду од пет чланова и брзину паљбе од четири гранате у минути, уз употребу аутоматског пуњача.

Аутор: Балканска безбедносна мрежа

Фото: Министарство одбране

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/planjanske-nore-putuju-na-kipar/