ПЛАТЕ ВЕЋЕ ПЕТ ДО СЕДАМ ОДСТО, ПЕНЗИОНЕРИМА ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

plateПлате у јавном сектору биће повећане између 5 и 7 седам одсто, а сви пензионери ће добити једнократну помоћ од 5-6.000 динара, најавио је премијер Александар Вучић након преговора са ММФ.

Наставницима и учитељима плате ће трајно бити повећане између шест и седам одсто.У здравству, лекарима и медицинском особљу, повећање ће износити пет одсто, а толико ће бити повећане плате у полицији и војсци. Најтежа борба је, према речима премијера, била за повећање примања у полицији и војсци, јер ММФ је, како је рекао, пристајао на све осим на то.

„Када сам био решен да напустим разговоре, пристали су и на то”, истакао је Вучић. Повећање од пет одсто је предвиђено и за социјалне установе, као и за раднике у сектору културе.

Кад је реч о правосуђу, додао је, требало би да се састану наредних дана, јер „имају чудне захтеве”, запослени у затворима, записничари и админстративни радници, треба сами да се определе да ли су за једнократну исплату или да им трајно примања буду већа за пет одсто.

„Нека лица ће имати плате веће него што су икада имали, док ће неки да се врате на ниво пре смањења зарада. Ово дође као кумулативно повећање”, рекао је Вучић и додао да су примања повећана онолико колико је било простора.

Говорећи о пензионерима, премијер је рекао да ће сви они, а има их око 1.780.000 у Србији, добити једнократну помоћ од 5.000-6.000 динара – линеарно.

Помоћ ће, како је најавио, бити исплаћена у наредне три до четири недеље.

„Једнократно повећање важи за све пензионере, јер рачунамо да људи могу да се обрадују, да потроше неки новац за Светог Николу, Нову годину, Божић… ко шта слави”, рекао је Вучић додајући да онима који примају најниже пензије, ова помоћ значи и да је то нека врста 13. пензије.

Према његовим речима, од 1. јануара 2017. године ићи ће се на повећање пензија од 1,5 до 1,7 одсто.

Вучић је скренуо пажњу и на то да је инфлација ниска, 0,9 до један одсто, што значи да поскупљења неће анулирати повећање, односно да ће сви пензионери осетити тај бољитак.

Премијер Вучић је подсетио да следеће године Србија завршава аранжман који је закључила са ММФ-ом, и навео да тада „све зависи од нас”.

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће суфицит на крају октобра износити 30 милијарди динара, односно 240 милиона евра, иако је предвиђени дефицит за тај период био 900 милиона евра. Премијер се обратио новинарима на прес конференцији у влади дан након безбедносне претње, односно открића арсенала оружја у близини његове породичне куће у Јајинцима, у суботу поподне.

Вучић је рекао да су преговори са ММФ били дуги и тешки.

Додао је да Србија има велики проблем са РТБ Бором, да Бор издржава Србија, има проблема у руковођењу.

„То ћемо морати да решимо у наредних шест месеци, такав је договоро са ММФ”, рекао је Вуцић.

Како је истакао премијер, уследиће повећање плата просветним радницима између шест и седам одсто, а здравсвеним, социјалним радницима, полицајцима и војсци пет одсто.

„За три, четири недеље по пет, шест хиљада линеарно једнократна помоћ пензионерима, а од 1. јануара и повећање пензија”, рекао је Вучић.

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је, када је реч о лошим пословним резултатима Азотаре, Петрохемије, МСК, љут на самог себе, јер није додатно проверавао пословне билансе тих предузећа, већ је веровао у „лажне извештаје”, али је истакао да ће и то бити решено.

„Нисам проверавао, веровао сам људима који су ме лагали и слали лажне извештаје, али и то ћемо да решимо. Наследили смо ђубре, тога морамо да будемо свесни. Наследили смо пусту Железару, Петрохемију са дуговима од око 400 милиона, исто је било и са Азотаром”, рекао је Вучић на конференцији у Влади Србије.

Премијер је навео да је очекивао да ће хемијска предузећа радити боље због ниже цене гаса, посебно Азотара, а није очекивао да види у тој фирми и „неке инвестиције од 20 милиона”.

„Свело се на то да су оперативни трошкови у Азотари за шест месеци већи него што би било да уопште не раде. Овако бележе губитак од 50 милиона евра „, истакао је Вучић уз опску да замера себи, али није могао свуда да уђе и да проверава.

„Србијагас их снабдева, они не плаћају. И кад гледамо резултате Србијагаса, они кажу да им нису платили Азотара и МСК”, рекао је Вучић.

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да ће забрана запошљавања у јавном сектору вероватно трајати до марта следеће године, јер држава вероватно неће бити спремна да пређе на савремени метод запошљавања у јавном сектору од 1. јануара 2017.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/plate-vece-pet-do-sedam-odsto-penzionerima-jednokratna-pomoc/