ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ДРУГОГ ДЕЛА МИНИМАЛЦА ЗА 1.050.000 РАДНИКА, ТРЕЋИ ПОЧЕТКОМ ЈУЛА

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је јутрос у 7 сати почела исплата другог дела минималца, укупно 31 милијарде динара, на рачуне 235.000 предузећа и привредних субјеката, који запошаљавају 1.050.000 радника.

„Данас ће лећи минималац за тај број радника. То је други минималац који исплаћујемо у оквиру великог пакета економских мера“, рекао је Мали за РТС и додао да ће још једна минимална зарада бити исплаћена почетком јула.

Он је навео да се цео пакет од 5,1 милијарде евра примењује на прави начин, да предузећа користе могућност да не плаћају порезе и доприносе на зараде, да се дају кредити за ликвидност и обртна средства.

„Избегли смо најцрњи сценарио који је погодио велики број земаља у свету, у САД, Европи, незапосленост, затворене фабрике. Свеобухватним и јасним мерама подршке нашој привреди избегли смо тај сценарио и зато са оптимизмом очекујемо крај године и с правом кажемо да хоћемо да будемо најуспешнија економија ове године и да имамо највећи раст БДП у Европи“, рекао је Мали.

Он је рекао да се новац аутоматски пребацује на рачуне предузећа и да они већ данас могу да исплаћују запослене.

„Сви кажу да је ова помоћ спасила приватна предузећа. Са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде, са исплатом минималне зараде, ти људи нису остали без посла, то нам је најважније“, рекао је Мали.

Говорећи о помоћи од 100 евра, он је рекао да се до јутрос у осам сати 4.280.000 грађана пријавило.

„Ако на то додате пензионере и оне који примају новчано социјалну помоћ, који аутоматски добијају новац, за овај вид помоћи се пријавило 6,2 милиона грађана“, рекао је Мали.

То, каже, показује колико је та мера била оправдана.

„За нас је било важно да покажемо колико је држава јака, да има новца и да пренесемо једну дозу оптимизма на грађане“, рекао је Мали.

Додао је да је држава испунила своје обећање, подсетивши да су се током ранијих криза давала разна велика обећања, која нису испуњена.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pocela-isplata-drugog-dela-minimalca-za-1-050-000-radnika-treci-pocetkom-jula/