ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА АПИТУРИСТИЧКОГ КОМПЛЕКСА ПОРЕД ЈЕЗЕРА КУДРЕЧ

ПД „Јасеница“ је званично отпочело радове који претходе изградњи апитуристичког комплекса, односно Пчеларског центра „Јасеница“ у Смедеревској Паланци, на плацу поред језера Kудреч, у непосредној близини хотела „Језеро“ и неколико ресторана на најлепшем делу обале. Наиме, након сређивања плаца које је у току, план је градња у Србији јединственог центра за АПИТУРИЗАМ, и промоција ове нове гране одрживог еколошког туризма код нас.

Апитуризам би туристима, пчеларима или обичним људима који о пчеларству знају мало, пружио могућност да крену на путовање које ће обогатити њихов живот кроз упознавање са разноврсним природним и културним окружењем Смедеревске Паланке, али и да упознају пчеларску традицију и јединствену пчеларску праксу, као и лепоту слива реке Јасенице, регије која се зове Доња Јасеница. Осим тога, апитуризам је и прилика да посетиоци науче нешто више о употреби пчелињих производа и препарата. Идеја је, заправо, да се центар претвори у јединствену туристичку атракцију коју би бројни пчелари из земље и иностранства, али и они нису пчелари и желе да упознају чудесан свет пчела, посећивали у току године.

Уз архитектонску лепоту самог центра (градња од дрвета), јединствени огледни пчелињак са различитим типовима кошница, ботанички врт који ће садржати многобројне медоносне биљке из Србије, бројне „поучне стазе“ са едукативним таблама, могућност коришћења апикоморе и других благодети апитерапије, могућност слушања предавања по жељи посетилаца, и многе друге активности и занимљивости, верујемо да ова лепа прича има будућност.

Носилац пројекта је Пчеларско друштво „Јасеница“ из Смедеревске Паланке, а партнери у пројекту Савез пчеларских организација Србије (СПОС) и Општина Смедеревска Паланка којој захваљујемо на додели плаца и разумевању за наше идеје и намере.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pocela-izgradnja-apituristickog-kompleksa-pored-jezera-kudrec/