ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ЈЕДНОМ ДЕЛУ ДЕЛОВОЂИНЕ ЗГРАДЕ У ЦЕНТРУ ПАЛАНКЕ

Једна  од најстаријих зграда у центру Паланке, свима знана као Деловођина, која се једним делом урушила под тежином снежног покривача у децембру прошле године, након неколико месеци чекања је дошла на ред за сређивање.

Након што је стручна комисија одобрила радова на једном делу зграде, власници станова су почели са радовима и то прво на крову, где се мењају летве, црепови и постављају олуци а након тога треба да се приступи и сређивању фасаде онако како је то прописао Завод за заштиту споменика културе из Смедерева. Што се тиче другог дела зграде, сматра се да није безбедан за становање и да је рушење једино што преостаје.

Подсећања ради, на Деловођиној згради се током снежних падавина, средином децембра 2018. године срушио кров, због чега је надлежна комисија наложила исељење објекта и обезбеђење његове околине. Овај објекат, који се састоји од две куће, саграђен је пре више од једног века, тачније 1905. године, и представљао је језгро урбане матице која се формирала у то време. Ово је један од ретких сачуваних објеката из тог времена, због чега зграда ужива статус, такозване „претходне заштите“. Регионални завода за заштиту споменика културе је још 2009. године прописао услове под којима треба урадити санацију овог објекта, како би се сачувао његов спољашњи изглед, та изворна архитектура.

_

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/poceli-radovi-na-jednom-delu-delovodjine-zgrade-u-centru-palanke/

1 comment

    • Nrk on 04/07/2019 at 07:42

    Boze me oprosti. Upravo su ti propisi i doveli da padanja zgrada. Bolje da imamo propise koje nikada nećemo moći da ispunimo zbog nedostatka novca nego da renoviramo normalno. Ljudska glupost je velika. Žao mi je Što srbija tone sve više i više.

Komentari su onemogućeni.