ПОЧЕО ВЕЛИКИ БОЖИЋНИ ПОСТ

Велики Божићни пост традиционално почиње данас 28. новембра, али верници који посте, практично су пост започели јуче јер се увек пости средом и петком.

Епархија шумадијска позива вернике да се приклоне свим црквеним канонима који налажу не само уздржавање од масне хране већ и понашање верника који посте, а које се односи на поштовање, љубав, праштање и чињење добрих дела.

Овај пост који траје до Божића, када сви православни верници са радошћу дочекују дан рођења Исуса Христа, завршава се обележавањем Бадње вечери 6. јануара када је, крај последње посне трпезе у овом посту, окупљена цела породица.

У посту се треба покајати, исповедити, олакшати душу од сваког зла и очистити своје мисли.

Доброта, благост у понашању, уздржавање од лоших мисли саставни су део сваког поста.

Многи верници који посте требало би да знају да је уздржавање од мрсне хране само део понашања у посту, а да је све што је везано за духовни живот верника приликом поста од велике важности.

Пост траје до Божића, а назива се мала четрдесетница, када се на најдостојнији начин, уз молитву и посебан режим, сваки верник припрема за славу рођења Богомладенца Господа Исуса Христа.

Током целог поста који траје четрдесет дана, верници би требало да посте на води понедељком, средом и петком, док осталих дана у недељи могу узимати храну која је припремана на уљу.

Током суботе и недеље на трпези се може наћи и риба.

Праштање, као узвишени чин православне вере, никако не би требало изоставити, као и помоћ људима који су сиромашни и болесни.

Према речима Светог Јована Златоустог телесни пост не треба почињати ако није у складу са духовним.

Окупљање породице око Бадње вечере 6. јануара је завршница великог Божићног поста.

У сусрет рођењу Господа Исуса Христа, Божићни пост требало би да буде испуњен љубављу и вером у бољу будућност.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/poceo-veliki-bozicni-post/