ПОЧИЊЕ ДРУГИ УПИСНИ КРУГ И ПОПРАВНИ ИСПИТИ ЗА ПОЈЕДИНЕ ОСМАКЕ

Упис у средњу школу још увек није готов, макар не за оне осмаке који поправљају оцене уочи полагања завршног испита за други уписни круг.

Тест из српског, математике, као и онај са комбинованим питањима из географије, историје, биологије, физике и хемије полагаће у три дана 21, 22. и 23. августа, али претходно они ученици којима недостаје прелазна оцена из појединих предмета мораће да се помуче и на поправним испитима. Због тога полагање поправног испита у основним школама мора бити завршено до 18. августа, истичу из Миниситарства просвете.

– Поправни испити се у основним школама полажу до 18. августа како би осмаци могли да изађу на малу матуру у другом року, која се одржава 21. августа – кажу из Министарства и истичу да средње школе имају веће слободе у одређивању овог датума.

Ученици ће, као и у при првом кругу, имати на располагању два сата за 20 задатака, а тестовиће се полагати од девет ујутру. Kашњења се неће толерисати, а са собом мали матуранти моћи ће да носе само ђачку књижицу и школски прибор. Мобилни телефони су најстроже забрањени, као и преписивање, наорчито када је ванредном контролом после првог полагања утврђено поклапање одговора, због чега се сумња на то да су се управо таквим триковима служили ђаци у појединим окрузима.

Резултати испита биће објављени најкасније до 26. августа, а за четворогодишње школе потребно је минимум 50 поена остварених на основу успеха из школе и урађеног испита. Након тога следи и трећи и последњи конкурсни круг.

Слободно око 8.000 места

Извор: Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pocinje-drugi-upisni-krug-i-popravni-ispiti-za-pojedine-osmake/