ПОЧИЊЕ ОБУКА ЗА КУЋЕПАЗИТЕЉЕ

Привредна комора Србије ће током маја, а најкасније почетком јуна почети програм обуке за будуће професионалне управнике. Курс ће трајати око месец дана, па би први председници стамбене заједнице требало да добију лиценце најкасније у јулу, сазнају „Новости“. У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре при крају је израда правилника који ће прецизирати детаље око одржавања обука и полагања испита.

Области из којих ће се припремати и организовати обука за професионалне управнике су правни оквир у вези са коришћењем, управљањем и одржавањем зграда, као и административни и финансијски аспекти управљања.

Кандидати ће морати да проуче и карактеристике зграде, одржавање и безбедоносне процедуре, односно да стекну знања из противпожарне заштите. Једно од поглавља која ће морати да ишчитају и науче је и култура комуникације са станарима зграде, који су у ствари будући клијенти професионалних управника.

Привредна комора ће имати главну улогу у лиценцирању управника, док ће осим њих, обуке моћи да спроводе и друга правна лица која добију дозволу за те курсеве. ПКС ће бити задужена и за контролу рада управника, као и за формирање регистара са њиховим именима.

Скупштина Србије усвојила је у децембру прошле године Закон о становању и одржавању зграда, који предвиђа да свака зграда има регистрован кућни савет и управника зграде. Подзаконски акти који су у припреми треба да ближе уреде ову област. Овим законом је прецизирано да, уколико се станари међу собом не договоре око избора управника, могу да изаберу професионалног управника са списка Привредне коморе Србије, а уколико се не договоре ни око професионалног управника, локална самоуправа ће им на одређено време увести принудног управника зграде. Само професионални управници морају проћи обуку и положити испит за лиценцу, док ту обавезу немају станари које комшије изаберу да управљају зградом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pocinje-obuka-za-kucepazitelje/