ПОЧИЊЕ УКЛАЊАЊЕ ДРВОРЕДА ЛИПА У УЛИЦИ ВУКА КАРАЏИЋА КОЈЕ ЋЕ СЕ ЗАМЕНИТИ НОВИМ СТАБЛИМА

Одељење за имовинско-правне, стамбено-комуналне, грађевинске и урбнистичке послове Општинске управе општине Смедеревска Паланка донело је решење којим одобрава уклањање 42 стабла липе у улици Вука Караџића, од улице Трга Хероја до улице Светог Саве. Решење је донето на основу мишљења Комисије за уклањање здравих стабала на јавним зеленим површинама општине Смедеревска Паланка.

Како се између осталог наводи у мишљењу стручне Комисије, улицом Вука Караџића простире се дрворед који је искључиво састављен од стабала липе која се налазе на ивици тротоара, а уз коловоз. Такође, стручна комисија у свом мишљењу истиче како се у наредном периоду може очекивати даље деловање коренових система и подизање асфалта у овом делу улице Вука Караџића.

На основу свега наведеног, а у сврху безбедности саобраћаја и квалитетног извођења радова на реконструкцији улице Вука Караџића потребно је уклонити стабла са кореном, што је уједно и констатација инспекције за државне путеве.

У оквиру пројекта реконструкције улице Вука Караџића у Смедеревској Паланци, која подразумева санацију тротоара, ивичњака и коловоза планирана је и садња 48 комада дрворедних стабала. Врсте дрворедних стабала које ће бити посађене су кугласти јавор, кугласти јасен или кугласти багрем у зависности од расположивости наведених стабала у расадницима. Ова дрворедна стабла поседују карактеристике округласте крошње, која достиже пречник од око 6 метара, а висину самог стабла око 7 метара. Стабла нису инванзивног корена и он не делује разорно на тротоаре и коловоз.

Стабла ће при набавци имати минималну висину од 3 метра, минималног прсног пречника дебла од 4 центиментра, правилно довољно развијеног корена и крошње, а биће сађена дуж улице Вука Караџића на удаљености од око 7 метара једно од другог у зависноссти од морфологије улице.

Садња је планирана за јесен 2017. године, јер се по правилу лишћарска стабла саде када немају лисну масу, а то је уједно и најбоњи период године због успешности примања.

Око стабала ће бити постављене заштитне металне решетке висине до 1.5 метара, које имају улогу да спрече механичка оштећења стабла од возила.

РЕШЕЊЕ И ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СТРУЧНЕ КОМИСИЈЕ

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pocinje-uklanjanje-drvoreda-lipa-u-ulici-vuka-karadzica-koje-ce-se-zameniti-novim-stablima/

9 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • 2+2= on 17/07/2017 at 11:31

  Prvo pitanje:

  Zašto se kriju članovi komisije? Ovde su priložene samo prve strane iz kojih se vidi stručnost ali ne i identitet članova komisije.

  Drugo pitanje:

  Iz kog (kojih) rasadnika će biti nabavljene sadnice? Da li je sproveden postupak javne nabavke?

  Treće pitanje:

  Da li su prvo i drugo pitanje u uzročno-posledičnoj vezi???

  • Zoki on 17/07/2017 at 08:53

  Sta treba zile da nas saplicu, i da nam padaju suve grane po glavi i po automobilima. Najlakse je sedeti i kritikovati sve na ovom svetu. Zasuci zeno rukave i gledaj svoja posla. Ni Francuska ulica ne treba da se sredi, drveta su pustila zile ispod kolovoza a trotoari u haosu, i to treba asfaltirati jel da, e pa branioci lipa gazite blato za bolje i niste.

   • Gaga on 17/07/2017 at 14:58

   Ma seci samo, kao onaj zapis zbog auto-puta. Samo napredno u buducnost. Sve poseci sto se moze, ne treba nam hladovina, bas je sveze napolju, narocito u Palanci. Nemoj neko drvo tamo da nam podigne napredni asfalt!!! Nego, da li je neko od strucnjaka proracunao za koliko ce isti taj asfalt biti razvaljen bagerima zbog napukle vodovodne cevi? U Francuskoj je bese prva cev pukla posle nekih nedelju dana…E, jadni ste mi sa sve ovim vasim crvendacima!

  • Senka on 16/07/2017 at 02:12

  Не чините злочин!
  Ни гром не удара у липе!

  У традицији свих Словена липе су имале сакрално значење.
  Расле су поред цркава и кућа!
  У време олује људи су се склањали испод липа, јер гром на удара у липе.

  Липа је национално дрво Чеха.
  Пољаци су избегавали да секу стабла липе јер су веровали да ће онај ко је посече да умре, или неко из његове породице.
  Код германских народа липа је била симбол слоге и породичног мира.
  У Ирској су од лишћа липе правили пелене за бебе.

  Липе су медоносно дрво!
  Липе окрепљују и душу и тело!
  Липе апсорбују токсине из ваздуха!

  Одбранимо наше липе!

  • Senka on 16/07/2017 at 02:08

  Stručna (!) komisija – u sastavu? – ime i prezime?
  „zdravih stabala“ – vade li zubari zdrave zube?
  Nema u tome ništa zdravo, ni za aktere ništa sveto.
  Srebroljupci žalosni!

   • Zoki on 17/07/2017 at 08:48

   Senka cuti i smrdi!

  • Senka on 15/07/2017 at 22:40

  Lajpcig – Leipzig (Geteov) je – GRAD LIPA!

  • Senka on 15/07/2017 at 15:34

  Zašto čeka? Šta će moderacija? Da ljudi ne saznaju za „zločin s predumišljajem“? Obaveštavanje već krenulo – od vrata do vrata!

  • Senka on 15/07/2017 at 15:19

  Ko je smislio takav ZLOČIN?! Da učini nasilje i masakr lipa?! Masakr lepote, mirisa i okrepljenja za dušu i telo ?! Decenijama! Čija ruka je spremna za takav greh? Da nasrne na ono što Bog daje i stvara? Oduvek se zna da „Bog stvara, a đavo razara!“
  Branićemo mi naše lipe!

Komentari su onemogućeni.