ПОДРШКА МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Мала и средња предузећа у Србији имаће бројне погодности из финансијског пакета од 16,5 милиона евра, који ће Европска банка за обнову и развој (EBRD) реализовати кроз кредитну понуду свог дугогодишњег партнера Банца Интеса, саопштено је данас из EBRD.

Укупно 15 милиона евра ће бити пласирано кроз кредитирање малих и средњих предузећа за инвестиције везане за имплементацију ЕУ стандарда, како би се побољшала конкурентност домаћих компанија на овдашњем и међународном тржишту, наведено је у саопштењу.

Осим кредита, мала и средња предузећа ће остварити додатне погодности у виду инвестиционих подстицаја Европске уније у износу од 15 одсто од вредности кредита, као и саветовања и преношења искустава у вези са увођењем ЕУ стандарда.

Након успешне реализације 10 милиона евра кредита намењених женама у бизнису, додатних 1,5 милиона евра ће омогућити подршку још већем броју предузетница у Србији.

Председница Извршног одбора Банца Интеса Драгиња Ђурић навела је да мала и средња предузећа и женско предузетништво имају изузетан потенцијал да подстакну одржив економски раст и повећање запошљавања у Србији, па због тога банца у свом пословању посебан акценат ставља управо на ове сегменте привреде.

Регионална EBRD директорка за Западни Балкан Сузана Харгитаи истакла је да ова подршка долази у виду свеобухватног пакета који подразумева финансирање, подстицаје и саветовање како би се максимизирао позитиван утицај на мала предузећа у Србији и ојачао њихов потенцијал за раст.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/podrska-malim-i-srednjim-preduzecima/