ПОДРШКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ еУПРАВЕ И еУСЛУГА СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ОД ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ

Локалне самоуправе у Србији, њих укупно 35, међу којима је и Смедеревска Паланка, добиће могућност да унапреде капацитете за електронску управу и пружање електронских услуга грађанима и привреди, саопштено је данас из Швајцарске агенције за развој и сарадњу која подржава тај пројекат.Укупна подршка премашује 260.000 евра, а обезбеђена је захваљујући Влади Швајцарске и програму Сwисс ПРО.

Грађани ће тиме добити лакши и бржи приступ правима и услугама које су у надлежности локалне администрације.

„Поред средстава за набавку опреме, програм ће пружити техничку подршку за развој и успостављање интерних процеса, регулатива и управљачких структура за унапређење еУправе и пружање еУслуга грађанима и привреди“, наведено је у саопштењу.

Локалне самоуправе ће кроз одобрене пројекте радити на развоју еУслуга, попут електронског подношења захтева за упис у вртић или за пољопривредне субвенције, пријава везаних за порезе, издавање потврда, приступ информацијама од јавног значаја и правну помоћ, до пријављивања комуналних проблема и жалби грађана.

Смедеревска Паланка је конкурисала са пројектом побољшања ефикасности административне процедуре кроз успостављање електронске писарнице И јединствене административне поште, чија је укупна вредност 6.850 евра а од тога је учешће наше локалне самоуправе 1.700 евра а Сwисс ПРО финансира 5.150 евра.

Подржане су и активности усмерене ка успостављању или унапређењу електронских писарница, увођењу еАрхива, поступања по основу еЗУП-а, у циљу побољшања ефикасности локалне управе и уштеде времена и новца грађанима.

Такође, за 20 пројеката је одобрена и техничка подршка, којом ће бити обезбеђена помоћна технологија за особе са инвалидитетом, као и успостављени или унапређени системи за веће учешће грађана кроз еУчешће и еРасправу.

Пројекти су одобрени у оквиру јавног позива „Да кликнемо заједно“ који је трајао од 5. јула до 26. августа 2019. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/podrska-za-unapredjenje-euprave-i-eusluga-smederevskoj-palanci-od-vlade-svajcarske/