ПОДУНАВСКИ УПРАВНИ ОКРУГ БИЋЕ ПОЈАЧАН СА 30 НОВИХ ИНСПЕКТОРА

Влада Републике Србије усвојила је трогодишњи Акциони план за запошљавање инспектора и других службеника у републичким инспекцијама, који предвиђа запошљавање укупно 1.272 инспектора до краја 2021. године.

Према Акционом плану, до краја 2019. године биће запослено 298 инспектора, у 2020. години 504, а у 2021. години 470.

У Подунавском управном округу уназад неколико година континуирано је смањиван број запослених у окружним подручним јединицама – инспекцијским службама које су образоване за подручје Подунавског управног округа што је у значајној мери последица неодговорног руковођења претходне власти, а исто тако и недовољног ангажовања ранијих руководилаца Округа. То је одразило и стварало озбиљне проблеме у вршењу послова управног надзора од стране републичких инспекцијских органа са седиштем у Подунавском управном округу. Недовољан број инспектора као последица природног одлива запослених (пензија, болест и др.) и одласка из инспекцијских служби услед запошљаања код других послодаваца утицао је на квалитет вршења ових послова. Подунавски управни округ је у једном тренутку имао укупно 64 извршиалца запослених у окружним подручним јединицама -инспекцијским службама да би је тај број током 2019. одине био сведен на испод четрдесет инспектора, што је смањење за једну трећину. Исто тако старосна структура запослених у инспекцијским службама (просек је 57. година) је крајње незадовољавајући, те се очекује да врло брзо инспекције напусти још један број инспектора. Попуну недостајућиег броја извршилаца у протеклом периоду вршен је спорадично и у недовољном броју.

Све то био је резултат једног великог немара од стране оних који и данас без икаквог блама имају храбрости да изађу на улицу, руше отворена градилишта, чупају саобраћајне знакове, бојкотују дијалог па чак и своје бираче остављају без права да у наредном периоду кроз скупштински и локални парламент искажу своје мишљење, боре за своје идеје.

Полазећи од закључака са седнице Координационе комисије за испекцијски надзор која је одржана 9. октобра 2019. године у Зрењанину на којој је присуствовао и министар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић као и начелници управних округа са територије Републике Србије, у наредне три године планира се повећање броја инспектора и попуна недостајућег броја извршилаца у окружним подручним јединицама ресорних министарства у Подунавском управном округу. Подунавски округ биће појачан за тридесет нових инспектора што представља оптимални број. Велику захвалност дугујемо председнику Републике Србије Александру Вучићу, Влади Републике Србије на челу са Аном Брнабић као и ресорном министарству и министру Бранку Ружићу.

Према Акционом плану извршиће се попуна недостајућег броја инспектора у постојећим организационим јединицама ресорних министарства (ветеринарска, санитарна, инспекција рада, пољопривредна, тржишна, туристичка, управна, водна инспекција) али исто тако успели смо да се изборимо да у наредном периоду образујемо нове инспекције које до сада нису постојале у Подунавском управном округу, као што је инспекција за друмски саобраћај, инспекција за превентивну заштиту, шумарска и ловна инспекција, инспекција за упраљање ризиком.

У складу са Трогодишњим акционим планом биће расписан јавни конкурс за попуњавање извршилачких радних места која обухватају послове инспекцијског надзора сходно утврђеној динамици. На тај начин биће устројена таква организација инспекцијских служби која ће у потпуности и у пуном капацитету моћи да одговори пословима из надлежности ресорних републичких органа и стварање модерне, ефикасне и савремене државне управе.

Са планираним повећањем броја републичких инспектора створиће се такође услови за правовремено и благовремено остваривање права грађана и привреде на територији Града Смедерева, Општине Смедеревска Паланка и Велика Плана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/podunavski-upravni-okrug-bice-pojacan-sa-30-novih-inspektora/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • No name... on 15/10/2019 at 12:08

  Ne moze da se kontrolise jer taj inspektor sto treba da radi svoj posao dodje kod tih istih kineza napuni kese i nista ne plati!!!!

  • Vladimir Ristivojevic on 15/10/2019 at 00:39

  A sta cemo sa buvljakom???Buvljak je mesto gde se prodaje polovna roba a nova nikako ne bi smela.U redu je kontrola trgovina,ali nije ni fer prema trgovcima koji placaju porez dok na buvljaku ta ista roba ide na crno…O kinezima nemam reci…to je uzas!

  • Azanjac on 14/10/2019 at 21:55

  Ma kakvi inspektori, to je sve šarena laža. Fiskalne račune ne izdaje niko u centru Palanke, ni jedan kafić, a da ne pominjem Kineze koji otkucaju dnevno 3 stavke od 45 dinara i čude se kada im tražiš račun. Rad na crno, prirodna pojava, verujem da se to i ne kontroliše. Džabe i da ih ima 100 u Palanci ako su prodane duše i krše pravila rada za tri para čarapa i dvoje gaće.

 1. Kada ce biti objavljen konkurs ?Znaju li se uslovi konkursa,i šta obuhvataju stavke za radna mesta „drugih službenika“,molim za pojašnjenje i detaljnije info.od administratora ,hvala
  Predrag

Komentari su onemogućeni.