ПОГЛЕДАЈТЕ РЕШЕЊА КОМБИНОВАНОГ ТЕСТА КОЈИ СУ ОСМАЦИ РАДИЛИ ДАНАС

После тестова из српског језика и математике осмаци су данас радили комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије. За ученике основних школа ово је последњи део завршног испита.

Решења теста можете да видите ОВДЕ.

Тестове је припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Ученици на завршном испиту могу остварити укупно 30 бодова, сваки тест носи по 10 бодова, а успех у школи се бодује са максималних 70 поена.

Броју поена остварених на основу успеха у основној школи и на завршном испиту, додају се бодови са међународних и републичких такмичења. На основу укупног броја бодова ученици се опредељују за жељене школе.

Од прошле године уведен је праг од 50 бодова, колико матуранти морају да имају да би уписали четворогодишњу школу. Уколико имају мање бодова, морају да упишу трогодишњу средњу школу.

Прелиминарне резултате завршног испита школе ће објавити 18. јуна, након тога следи период за жалбе ученика, тако да ће коначни резултати бити објављени 23. јуна.

По објављивању коначних резултата следи предаја листе жеља, а распоред ученика по школама биће објављен 3. јула, док је 4. и 5. јула предвиђено да се обави упис ученика у средње школе.

Прошле године највеће интересовање малих матураната било је за медицинске и економске школе.

Ове године 127 школа уписаће ученике по дуалном моделу образовања – учење кроз рад.

У 49 школа уведено је 19 нових образовних профила, док је 43 профила са елементима дуалности усклађено са тржиштем рада у још 78 школа.  

Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 7. јула када се предаје листа жеља.

Ове године штампано је 72.232 теста, а у средњим школама има скоро 76.000 места.

Сигурно је да нико неће остати неуписан у средњу школу, али је добар успех на завршном испиту и успех из средње школе важан како би се уписала жељена школа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pogledajte-resenja-kombinovanog-testa-koji-su-osmaci-radili-danas/