ПОЈАЧАН НАДЗОР И КАЗНЕ ЗА ПАЉЕЊЕ СТРЊИКЕ У ПАЛАНАЧКОМ АТАРУ

У овом јесењем периоду док траје припрема земљишта за нову садњу у последње време у великом броју пољопривредници прибегавају старом обичају спаљивања стрњишта. Пракса спаљивања након жетве ове година добила је размере катастрофе, у целој Србији забележени су веома драстични случајеви ширења пожара чак и са људским жртвама.

С обзиром да су пољопривредници добро упознати са чињеницом да је ово кажњиво углавном се то обавља током ноћи када постоји мања могућност да буду ухваћени, ватра се често остављена без надзора, шири атаром па поред предвиђене њиве захвата често и парцеле са необраним житарицама и воћњаке, проузрокујући велику материјалну штету. Са запаљених стрњишта шири се дим који, неретко, угрожава и безбедност саобраћаја.Поред тога паљењем се стварају високе температуре, које убијају такође и уништавају корисне микроорганизме земљишта. У овом случају страдају и кишне глисте, као и друге животње које су веома битне за стварање хумуса. Након паљења, плодни слој земљишта прекривен је пепелом, што се касније претвара у прашину. Њу спирају кише и односе ветрови, нестаје плодни слој. Осим тога, паљење представља и опасност, јер се ватра може проширити и ван пољопривредног земљишта и изазвати пожаре већих размера.

Како смо сазнали од Ивице Рашића, команданта Ватрогасно-спасилачке јединице из Смедеревске паланке, последњих недеља пожари изазвани спаљивањем стрњике су постали свакодневница и не прође дан да негде не гори њива.

Из тог разлога од данас ће бити појачана контрола по селима и њивама и санкционисаће се сви прекршиоци који пале стрњику.

Казне које се крећу од 5.000 до 25.000 динара за физичка лица и 100.000 до милион динара за правна лица су очигледно мале и  само би још драстичније кажњавање помогло даљем спречавању паљења стрњишта.

Фото Виолета М.Р.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pojacan-nadzor-i-kazne-za-paljenje-strnjike-u-palanackom-ataru/