ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ЗАТАМЊЕНОСТИ СТАКАЛА НА ВОЗИЛИМА

Саобраћајна полиција ће у предстојећем периоду појачано контролисати затамњеност стакала на возилима. У оквиру тих контрола биће обављене и безбедносне провере да ли се у тим возилима налазе особе с потернице, или су можда у њима кријумчари дроге или оружја.

 Возачи који не буду имали одговарајући атест за уграђене фолије на возилима биће санкционисани. Она возила која буду „сумњива“, на пример, ако су стакла видно затамњенија него што је наведено у атесту, биће упућивана на ванредне техничке прегледе. Да подсетимо, затамњивање стакала је дозвољено, али уз извесна ограничења. Није дозвољено никакво затамњивање шофершајбне, а бочна предња стакла је дозвољено затамњивати максимално до 30 одсто. Задња и задња бочна стакла власници могу да затамне колико год хоће. Фабрички затамњена стакла не подлежу проверама.

Дакле, битно је да, ако лепите фолију, она има одговарајући атест произвођача. Цена лепљења фолија на аутомобил просечне величине се креће око 10.000 динара.

Потребно је затим да добијете дозволу од овлашћеног увозника – заступника бренда возила на коме затамњујете стакла за „преправке на возилу“, што ће вас коштати и до 12.000 динара (за „шкоду“ је, на пример, бесплатно). Следи, затим, подношење захтева Агенцији за безбедност саобраћаја за добијање дозволе за испитивање затамњености стакала и затим одлазак у Центар за моторна возила АМСС, где се добија атест.

Захтев за атестирање и обрада документације Агенцији ће вас коштати 3.300 динара. Испитивање у АМСС је додатних 2.400 динара, а издавање уверења (Агенција за безбедност саобраћаја) додатних 3.000 динара. Уз републичку административну таксу од 300 динара цела ова операција, наравно уз нови технички преглед (800 до 2.000 динара), коштаће вас најмање 20.000 (уколико добијете гратис дозволу произвођача возила за преправке), а може да вас кошта и више од 30.000 динара.

Казне за непрописно затамњивање стакала (возило се третира као технички неисправно и искључује се из саобраћаја) износе од 6.000 до 20.000 динара, шест казнених поена и до три месеца забране управљања моторним возилом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/pojacana-kontrola-zatamnjenosti-stakala-na-vozilima/